رک دیتا سنتر چیست؟

رک دیتا سنتر

رک دیتا سنتر چیست؟ در این مقاله، به بررسی پاره‌ای از اطلاعات پایه در مورد رک شبکه می‌پردازیم و خواهیم دید رک شبکه چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ همچنین با دو نوع rack شبکه، یعنی دیواری و ایستاده آشنا خواهیم شد، و به صورت خلاصه با تجهیزات جانبی مختلفی که ممکن است برای استفاده در این رک‌ها استفاده ‌شود، آشنا می‌شویم با زینت همراه باشید.

رک دیتا سنتر چیست؟

یک شبکه محلی (LAN) از تجهیزات متعدد شبکه مانند انواع سوئیچ‌های شبکه، روترها، تجهیزات UTM، سرورها، پچ پنل‌ها، کابل‌ها، مودم‌ها و غیره تشکیل شده است. این تجهیزات عموماً در داخل رک شبکه که یک محفظه بسته یا باز برای محافظت از آنها است، نگهداری می‌شوند. اندازه ای که تجهیزات سخت افزاری شبکه اشغال می‌کنند از استانداردهای خاص صنعتی پیروی می‌کنند تا بتوان آنها را در رک‌های شبکه که آنها نیز پیرو همین استانداردها هستند، قرار داد. ابعاد معمول برای عرض یک rack شبکه (و تجهیزات آن) ۱۹ اینچ است و بیشتر رک‌ها برای جای دادن تجهیزات متناسب با این فضا ساخته شده‌اند. همچنین تجهیزات شبکه دارای ارتفاع ثابتی هستند، که واحد آن بر حسب Rack unit است.

بنابراین اگر ابعاد مجموعه ای از تجهیزات شبکه به صورت ۲U تعبیه شده باشد، ارتفاع آن (تقریباً) ۳.۴ اینچ است. بنابراین اگر اندازه‌های تمام تجهیزات شبکه که باید در یک رک قرار گیرند را بر حسب RU داشته باشیم، می‌توان به‌راحتی ارتفاع مورد نیاز را بر حسب RU محاسبه کرد که برابر است با مجموع ارتفاعات تمام تجهیزات به صورت جداگانه. البته به طور کلی کمی بیشتر از این عدد محاسبه شده را باید در نظر گرفت تا فضای مورد نیاز برای جای دادن تجهیزات شبکه به طور آزاد در رک و همچنین فضای احتمالی در صورت افزایش تجهیزات در آینده نیز لحاظ شده باشد.

چرا به اجاره فضای رک دیتا سنتر احتیاج داریم؟

هر سازمان و شرکت بزرگی دارای یک اتاق سرور است که در آن شبکه‌های کامپیوتری وظیفه انتقال اطلاعات را بر عهده‌ دارند. به‌طورمعمول، تمام تجهیزات شبکه در اتاق سرور قرار دارند و افراد بسیار کمی اجازه ورود به این اتاق‌ها را دارند. راه‌حل اصلی برای ایمن‌سازی سرورها قرار دادن آن‌ها در یک محفظه قابل‌ اعتماد است.

سازمان‌ها باید قبل از خرید رک، شرایط محیطی، میزان تجهیزات شبکه و نیاز خود را مشخص کنند. سپس بر اساس بودجه‌ اختصاص یافته، رک مناسب را خریداری کنند.

رک دیتا سنتر

رک شبکه مناسب برای دیتاسنترها

خرید رک برای دیتاسنتر‌ها یک تفاوت اساسی با سایر رک‌ها داره، اونم ظرفیت بالا و حساسیت کار این شبکه‌ها هست. معمولا موقع

خرید تجهیزات پسیو شبکه اولین چیز در نظر گرفتن سایز و ابعاد موردنیاز هست. این دقیقا موردی هست که قبل از هر چیز برای رک‌های دیتاسنتر در نظر گرفته میشه. معمولا برای دیتاسنترها شما نمی‌تونید از رک دیواری استفاده کنید و حتما نیاز به خرید رک ایستاده دارید. رک‌های ایستاده ظرفیت بالایی دارند و باید انواع تجهیزات برقی و IT شبکه رو در خودشون جای بدن. از طرف دیگر این رک‌ها باید مدیریت کابل خوبی داشته باشند و سیستم عملیاتی‌شون در شرایط آب و هوایی اون موقعیت به خوبی کار کنه.

رک‌های سرور ابعاد استانداردی باید داشته باشند تا بشه انواع سخت‌افزارها رو بدون در نظر گرفتن سازنده‌شون داخلش نصب کرد. از یک رک دیتاسنتر برای اهداف زیر استفاده میشه:

  • بهینه‌سازی فضا و امکان نگهداری کارآمد دستگاه‌ها؛
  • سیستم خنک‌سازی موثر تجهیزات فعال؛
  • راحت‌تر کردن روند کارهای مرتبط با مرکز داده؛
  • مدیریت و نظارت سریع و ساده روی تجهیزات شبکه؛
  • عیب‌یابی و رفع مشکلات مرتبط با سرورها؛

هدف از این راهنمای خرید رک شبکه برای دیتاسنترها، انتخاب رکی است که بتونه تمامی این اهداف رو به درستی برآورده کنه. البته برای رسیدن به بهترین نتیجه آرایش رک شبکه و همین‌طور نحوه نصب تجهیزات پسیو شبکه داخل اون هم اهمیت داره. اما ببینیم برای خرید یک رک دیتاسنتر چه نکاتی رو باید در نظر گرفت.

نکات قابل توجه قبل از خرید رک دیتا سنتر

قبل از اینکه اقدام به اجاره فضای رک کنید لازم است متناسب با نیاز و استفاده خود نکات زیر را مورد توجه قرار دهید. از جمله مواردی را که هنگام خرید و اجاره رک باید به آن‌ها توجه کرد عبارت اند از:

  • ابعاد رک
  • ارتفاع رک
  • نوع طراحی
  • وزن تجهیزات داخل رک
  • امنیت
  • نوع درب
  • برند

ابعاد رک

اگر نسبت به این موضوع بی‌تفاوت باشید، هنگام خرید رک شبکه و سرور پول زیادی را هدر خواهید داد. زیرا ممکن است یک Rack بزرگ بخرید که هیچ‌وقت از فضای خالی آن استفاده نشود و یا برعکس، خیلی کوچک باشد. هنگام خرید این احتمال را در نظر بگیرید که در آینده شاید به رک بزرگ‌تری نیاز پیدا کنید.

ارتفاع رک دیتا سنتر

معمولا ارتفاع رک جدا از ابعاد بررسی می‌شود. زیرا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اگر ارتفاع رک شما از ارتفاع محل در نظر گرفته‌شده بیشتر باشد، به مشکل جدی بر خواهید خورد!. همچنین در نظر داشته باشید رک 32u نسبت به رک 42u تفاوت قیمت چشم‌گیری دارد، پس حتما باید هنگام اجاره رک به ارتفاع آن توجه کنید.

نوع طراحی رک

رک‌ را بیشتر با پیچ و مهره می‌بندند. اما انواعی از آنها دارای شاسی جوشی هستند و هیچ پیچ و مهره‌ای ندارند. Rackهای پیچ و مهره‌ای بهتر می‌باشند. زیرا باز می‌شوند و هنگام جابجایی براحتی باز و بسته می‌شود.

وزن تجهیزات داخل رک

رک‌ها وزن مشخصی را می‌توانند تحمل کنند. پس نباید انتظار داشته باشید که Rack ضعیف، وزن تجهیزات سنگین شبکه به‌خصوص یو پی اس را تحمل کند. کمی بیشتر روی این فاکتور خرج کنید و آنها را با قاب محکم بخرید. زیرا فریم‌های ضعیف به‌مرور زمان خم می‌شوند.

امنیت رک

امروزه اکثر رک‌ها با درب‌های قفل‌دار که به آن قفل رک گفته می شود، به بازار عرضه می‌شوند. اگر قفل رک در آن وجود نداشته باشد، بهتر است از قفل ریتال برای ایمن سازی استفاده کنید. قفل رک یکی از فاکتورهای مهم هنگام اجاره رک است.

نوع درب

درهای مشبک باعث جریان بهتر هوا می‌شوند و اجازه نمی‌دهند گرمای تولیدشده توسط سرور در رک‌ها محبوس شود. توصیه می‌کنیم از رک‌های مجهز به درهای مشبک استفاده کنید.

انتخاب یک برند معتبر

بهتر است رکی بخرید که در صورت بروز مشکل، زمان زیادی صرف دریافت لوازم و قطعات یدکی نکنید. یافتن قطعات یدکی برخی از برندها در ایران امکان‌پذیر نیست. سعی کنید قبل از خرید درمورد بهترین رک موجود در بازار تحقیق کنید.

انواع رک دیتا سنتر شبکه

رک شبکه انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها دارای یک سری ویژگی‌ها و مزیت‌هایی هستند که در ادامه به هر یک از آن‌ها خواهیم پرداخت:

رک دیتا سنتر دیواری

  • رک‌های شبکه از نوع دیواری برای نگهداری تجهیزات edge به صورت بخش‌های جداگانه و با تجهیزات کم شبکه، مناسب هستند.
  • اندازه‌های معمول برای این نوع رک‌ها عبارتند از ۶U، ۹U، ۱۲U و ۱۵U.
  • پنل جلو در حالت کلی دارای یک درب شیشه‌ ای سخت برای مشاهده تجهیزات داخل آن است و همچنین به یک قفل برای اطمینان از امنیت فیزیکی نیز مجهز است.
  • دو نوع رک دیواری متداول وجود دارد: رک‌های یک بخشی Single Section Racks، که تنها دارای یک درب شیشه ای در جلو هستند و می‌توان آن را به طور کامل باز کرد، به همراه قسمت‌های ورودی/خروجی یا entry/exit کابل مستقر در سوراخ‌های بالا و پایین قفسه‌ها. همچنین رک‌های دو بخشی Double Section Racks که آنها نیز مانند رک‌های یک بخشی هستند، با این تفاوت که دارای یک ورودی اضافی در پشت رک هستند (در واقع، پنل پشتی به دیوار ثابت می‌شود و کل رک به یک طرف پنل پشتی محکم و ثابت شده است. در این حالت می‌توان برای مشاهده قسمت پشتی رک آن را رو به جلو و عقب چرخاند).
  • rack‌های شبکه عموماً بابدنه فولادی (یا گاهاً با محفظه‌های آلومینیومی) رنگ شده با رنگ‌های پودری، ساخته می‌شوند.
  • رک‌های شبکه به طور کلی دارای تهویه در قسمت بالا و پایین و همچنین طرفین از طریق دریچه‌ها و سوراخ‌ها هستند.

رک دیتا سنتر

رک دیتا سنتر شبکه ایستاده

  • رک‌های ایستاده برای قرار دادن تجهیزات شبکه و همچنین سرور ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. اینها عموماً در دیتاسنترها و مکان‌های مجهز به تعداد بالای تجهیزات استفاده می‌شوند.
  • بیشتر موارد و نکاتی که در رک‌های دیواری قابل اجرا هستند، در رک‌های ایستاده نیز قابل استفاده هستند، با این تفاوت که این رک‌ها از نظر ابعادی بزرگ‌تر هستند و به صورت ایستاده بر روی زمین قرار داده می‌شوند (بعضی از آنها حتی ممکن است برای سهولت بیشتر در حرکت و انتقال مجهز به چرخ نیز باشند).
  • اندازه‌های رایج این رک‌ها عبارتند از: ۲۴U، ۳۰U، ۳۶U، ۴۲U و ۴۵U.
  • قسمت جلویی رک ایستاده عموماً دارای درب‌های شیشه ای سخت مجهز به قفل است. حتی ممکن است بعضی از آنها درب عقب نیز داشته باشند.
  • رک‌های ایستاده علاوه بر مکانیزم‌های مدیریت کابل، دارای کانال‌های ویژه برای کابل کشی برق، کابل‌های شبکه و غیره نیز هستند که امکان هدایت منظم کابل‌ها در انتهای پشتی و در امتداد ارتفاع رک‌ها را فراهم می‌کند.
  • این رک‌ها می‌توانند تجهیزات بیشتری را در خود جای دهند و قادرند فشار باری در حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ کیلوگرم را تحمل کنند.
  • رک‌های ایستاده اصطلاحاً در شرایط CKD ارائه می‌شوند که در آن اجزای جداگانه به سایت منتقل می‌شوند و قفسه‌ها نیز در سایت مونتاژ می‌شوند، یا اینکه در کارخانه مونتاژ شده و به طور یکجا به دیتاسنتر مورد نظر حمل می‌شوند.
مدیر سایت
ارسال دیدگاه