آشنایی با سیستم مانیتورینگ صنعتی

سیستم مانیتورینگ صنعتی

سیستم مانیتورینگ صنعتی یکی از راهکار های بسیار موثر برای بررسی ضایعات تولید شده در صنعت می باشد. در بیشتر کارخانه های صنعتی با وجود اینکه به نصب دوربین های مدار بسته اقدام کرده اند اما برای حفظ ایمنی بیشتر، سیستم های مانیتورینگ را هم به کار می گیرند. به عنوان نمونه یکی از دلایلی که می تواند گویای نصب این سیستم ها باشد این است که در بیشتر موارد مدیران می توانند با استفاده از این سیستم از راه دور فعالیت ها را زیر نظر داشته باشند.

برای پایش لحظه ای و دقیق واکنش های صنعتی در کارخانه ها و نیز آگاه شدن ازایجاد هرنوع مشکلی در رابطه با دستگاه های صنعتی می توان از سیستم مانیتورینگ صنعتی استفاده کرد. به دلیل اینکه سیستم مانیتورینگ صنعتی دارای این قابلیت هستند که نظارت دقیق و لحظه ای را برای سیستم مدیریت مهیا می کنند، قابلیت استفاده زیادی دارند. هم چنین می توان این کار را در سیستم های مانیتورینگ صنعتی بر روی سخت افزار ها و منتقل کردن داده ها بر اساس شبکه های اترنت و مودباس انجام داد.

مشخصه دیگری که برای این سیستم می توان در نظر گرفت این است که از تجهیزات بسیار گسترده برای طبقه بندی، بررسی و ثبت اطلاعات استفاده نمود. در ادامه بهتر متوجه می شوید که سیستم مانیتورینگ صنعتی چیست زینتبا همراه باشید.

مانیتورینگ صنعتی چیست؟

برای بیشتر افراد به صورت کلی این سوال پیش می آید که مانیتورینگ صنعتی چه کاربردی دارد و چه استفاده هایی در صنعت از آن می شود. در متن بالا نیز به صورت کلی به این موضوع اشاره کردیم که صنعت به این سیستم نیازمند می باشد و چنانچه به صورت درست از آن استفاده شود، می تواند کارایی زیادی برای این بخش ها داشته باشد. بدون وجود سیستم مانیتورینگ صنعتی، دستگاه هایی که در بخش های صنعتی وجود دارند با خطرات زیادی روبرو می شوند و مدیران نمی توانند از این مسئله آگاهی پیدا کنند که سیستم ها در چه شرایطی قرار دارند.

قسمت بسیار مهم و اساسی این نوع از سیستم ها برعهده نرم افزار مانیتورینگ صنعتی می باشد. سخت افزار ها در این کار به کمک نرم افزار ها می آیند و شرایط موجود را بررسی می کنند و آن را بر روی صفحه نمایش ال اف دی قرار می دهند.

سیستم مانیتورینگ صنعتی

دلایل نیاز به سیستم های مانیتورینگ

در هر شرکتی که زیرساخت تکنولوژی در آن مهم است، لازم است عملکرد صحیح آن کنترل شود تا خطای احتمالی باعث ایجاد قطع سرویس به مشتریان و ایجاد ضرر و زیان برای شرکت نشود. دلیل نیاز به یک سیستم مانیتورینگ به شرح زیر می باشد:

  • با کنترل عملکرد سیستم ها، استفاده از سخت افزار شرکت بهبود می یابد.

اگر به عنوان مثال، رایانه به درستی کار نمی کند، سیستم مانیتورینگ آن را تشخیص داده، نسبت به آن اطلاع  رسانی می کند.

  • از وقوع حادثه جلوگیری می کند. وقتی حادثه ایی رخ می دهد سیستم مانیتورینگ باعث تشخیص زود هنگام می شود و از سلسله حوادث و اتلاف وقت جلوگیری می کند.

تصور کنید آتش سوزی در یکی از انبار های شرکت شما رخ داده است. این سیستم با اعلان خطر و خبر دادن به آتش نشانی منطقه باعث می گردد قبل از آنکه آتش سوزی به سایر انبارها سرایت کند متوقف شود.

  • سیستم مانیتورینگ با جلوگیری از اختلال در سرور از قطع شدن ارائه خدمات شرکت به مشتریان جلوگیری می کند.

فرض کنیم که یک فروشگاه اینترنتی برای فروش محصولات خود باید همیشه از طریق سرور های اختصاصی خود در دسترس مشتریان باشد. تصور کنید ایجاد مشکل در اتاق سرور این فروشگاه باعث ایجاد چه اختلاتی میشود که قطعا در پی آن محتمل ضرر و زیانی مالی نیز می شود.

  • زمان کمتری برای کنترل عملکرد صحیح سیستم ها صرف می شود ، بیشتر به این دلیل که سیستم مانیتورینگ از آن مراقبت می کند.

به این ترتیب، کارکنان واجد شرایط شما می توانند وقت بیشتری را به کارهای دیگر اختصاص دهند، زیرا می دانند در صورت بروز مشکل، هشدارهای مربوطه را دریافت خواهید کرد. این امر همچنین باعث افزایش بهره وری شما خواهد شد ، که به همین دلیل است که شما به یک سیستم مانیتورینگ نیاز دارید

دستگاه مدیریتی کنترل و مانیتورینگ صنعتی، سازگار با کلیه پرتکل های ورودی بر مبنای SCADA برند هوپر کانادا مدل HOU-N1783

ساختار یک سیستم مانیتورینگ چگونه است؟

مهم ترین بخش های سیستم مانیتورینگ چیست؟ این سیستم ها برای نظارت و پایش عملکرد یک سیستم، فرایند یا محیط شامل بخش های مختلف زیر هستند:

  • سنسورها و دستگاه های نظارتی: بخشی از سیستم Monitoring جهت ارزیابی و ثبت دیتاهای مربوط به یک وضعیت یا پارامترهایی خاص هستند. دما، فشار، سرعت، رطوبت برخی از متغیرهایی هستند که توسط این سنسورها اندازه گیری می شوند.
  • سخت افزار و تجهیزات متصل: این بخش متشکل از تجهیزاتی است که در جمع آوری داده ها از سنسورها و ارسال آنها به دستگاه های پردازشی نقش دارد.
  • سیستم های نرم افزاری: این سیستم ها شامل نرم افزارهای کامپیوتری مانند HMI و SCADA هستند که جهت تجزیه و تحلیل داده های ورودی، نمایش اطلاعات و کنترل سیستم استفاده می شوند.
  • واحدهای پردازشی: بخشی از سیستم مانیتورینگ است که جهت تجزیه و تحلیل داده ها و ارائه اطلاعات جهت تصمیم گیری ها و کنترل های اتوماتیک به کار می رود. سرورها، پی ال سی ها و کامپیوترهای صنعتی نمونه هایی از این واحدها هستند.
  • واحدهای کنترلی: بخش هایی هستند که در صورت نیاز به کنترل وارد عمل شده و با ارسال دستورات به تجهیزات آنها را برای تنظیم وضعیت یا رفع مشکلات آماده می کنند.
مطالعه کنید: دیزل ژنراتور چیست؟

مهم ترین ویژگی های اتاق مانیتورینگ

جهت کارکرد کارآمد و موثر Monitoring در کنترل اجرای صحیح یک فرایند یا سیستم، فضاهایی با عنوان اتاق های مانیتورینگ تعریف شده اند. این اتاق ها به عنوان محیطی برای پایش فرایندها یا سیستم ها باید از ویژگی های زیر برخوردار باشند:

  • این اتاق ها برای نمایش اطلاعات به صورت دقیق و واضح باید مجهز به نمایشگرهای بزرگ و با کیفیت باشند. LED یا LCD هایی با رزولوشن بالا از مهم ترین الزاماتی هستند که در ساختار این نمایشگرها تعریف می شوند.
  • وجود صندلی های راحت با قابلیت تنظیم ارتفاع برای اپراتورهای این اتاق حائز اهمیت است.
  • جهت تنظیمات صفحه نمایشگر و تجهیزات Monitoring باید یک پنل کنترل موجود باشد.
  •  تنظیم نور مناسب و قابلیت تغییر آن در صورت نیاز از دیگر ویژگی های یک اتاق استاندارد Monitoring است.
  •  جهت عملکرد پایدار تجهیزات و دستگاه ها در دماهای مطلوب، این اتاق باید دارای سیستم تهویه و کنترل دما باشد.
  • وجود تجهیزات ارتباطی چون ایمیل، تلفن و اینترنت برای ارتباط با سایر بخش ها از دیگر استانداردهای قابل توجه در یک اتاق مانیتورینگ است.
  •  سیستم های اعلان صوتی یا تصویری جهت اطلاع رسانی در موقعیت های وقوع مشکل یا وضعیت خاص باید فعال شوند.
  • در این اتاق باید امکان اتصال تجهیزات متنوع Monitoring (سرورها، سنسورها و دستگاه های نظارتی) فراهم باشد.
  • ژنراتورهای اضطراری یا سیستم های UPS (Uninterruptible Power Supply)جهت جلوگیری از قطع ناگهانی برق باید در دسترس باشند.
  • در این اتاق ها باید قابلیت انتقال داده ها به سیستم های مرکزی مهیا باشد.

کارایی سیستم مانیتورینگ صنعتی

سیستم های مانیتورینگ صنعتی برای نظارت بر امکانات تاسیساتی و نظارت برروی قسمت های مختلف از آن استفاده می شود. به کمک این سیستم با کم ترین هزینه برای اجرایی نمودن آن در بخش های مختلف صنعتی می توان از آن استفاده کرد. هم چنین این سیستم کارایی پایش و نظارت بر روی تجهیزات را دارا می باشد. بعضی از این سیستم ها، فایل های خاصی را به منظور ثبت صفحه های وب و دانلود کردن داده های ارسال شده دارا می باشند.

سیستم مانیتورینگ صنعتی

پایش دما و رطوبت به کمک سیستم های مانیتورینگ

شرایطی که در محیط های صنعتی وجود دارد عوامل متعددی از قبیل دما، رطوبت، تابش مستقیم نور خورشید می باشد. هرکدام از این عوامل در بخش های صنعتی باید مورد توجه قرار بگیرد و سیستم کنترل و مانیتورینگ صنعتی نیز به صورتی طراحی شده است که می تواند دما و رطوبت را کنترل نماید. در بخش های صنعتی که محیط آن فراتر از قسمت های دیگر می باشد وضعیت خاصی وجود دارد. عواملی مانند چگالی ، درجه برودت و سطح رادیو اکتیو و دبی و … مواردی می باشند که در این سیستم ها باید به آنها توجه شود.

فضاهایی در بخش های صنعتی وجود دارند که وضعیت بسیار پیچیده ای را دارا نمی باشند ولی نمی توان مثل فضای منزل با آن ها مواجه شد.

سیستم کنترل کننده دما و رطوبت یکی از سیستم های ساده برای پایش محیط می باشد که تلاش می کند عوامل مختلفی مانند دما و رطوبت را با یکدیگر زیر نظر داشته باشد و اجازه ندهد که این دو عامل از حالت استاندارد خارج شوند. درحقیقت از این سیستم برای بیشتر بخش های صنعتی می توان استفاده کرد و شرایط مطلوبی را برای این محیط به وجود می آورند.

مانیتورینگ صنعتی پیش نیاز موفقیت در کسب و کارهای صنعتی

در پاسخ به سوال مطرح شده این مطلب یعنی “سیستم مانیتورینگ چیست” آن را به عنوان یک سیستم نظارت بر عملکرد معرفی کردیم. Monitoring سیستمی برای افزایش بهره وری و صرفه جویی در هزینه های اضافی است. با استفاده از این ابزار قدرتمند در صنعت می توان به تجزیه و تحلیل فرایندها، دستگاه ها، برنامه ها و خدمات در صنایع مختلف پرداخت. به مدد حضور این تکنولوژی در بخش صنعت رصد لحظه ای مشکلات و عیوب فرایندها و سیستم ها امکان پذیر می شود؛ به این ترتیب می توان احتمال خرابی یا آسیب دیدن را به حداقل رساند.

مانیتورینگ بخشی حیاتی در اتوماسیون صنعتی صنایع مختلف معرفی می شود که بازدهی پروسه تولید را به حداکثر می رساند؛ البته مشروط بر آنکه بهترین تجهیزات اتوماسیون صنعتی انتخاب شده باشند.

مدیر سایت
ارسال دیدگاه