تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق چیست؟

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق چیست؟ دیزل ژنراتور و موتور برق دو دستگاه پر کاربرد تامین برق در صنایع مختلف هستند که عموما به صورت یک دستگاه شناخته می شوند، اما دارای تفاوت هایی در عملکرد هستند. تفاوت اصلی دیزل ژنراتور و موتور برق این است که موتور برق، با تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی وظیفه خود را انجام می دهد، اما دیزل ژنراتور با تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی به تولید برق کمک می کند. در این مقاله قصد داریم با نحوه کار، اجزا و کاربرد این دو دستگاه بیشتر آشنا شویم با زینت همراه باشید.

دیزل ژنراتور

دیزل ژنراتور ها diesel generator دستگاه‌های بزرگی هستند که با استفاده از گازوئیل، نیروی برق تولید می‌کنند. بیشتر بخاطر پتانسیل بالای تولید آنها مصارف صنعتی دارند. در این وسایل ابتدا، در موتور احتراق داخلی با سوخت گازوئیل، نیروی مکانیکی چرخشی تولید می‌شود. در مرحله بعدی این نیروی چرخشی توسط آلترناتور به انرژی الکتریکی تبدیل می‌شود.

در موتور دیزل ژنراتور، ابتدا هوا و سوخت وارد محفظه احتراق شده و تا حد زیادی فشرده می‌شود. این فشرده شدن موجب می‌شود که دما بالا رود و احتراق رخ دهد. در نهایت پیستون را به عقب هل داده و تولید نیرو کند که باعث تولید یک نیروی مکانیکی چرخشی می‌شود. این نیروی مکانیکی چرخشی توسط میل لنگ باعث چرخش یک سیم پیچ (آهن ربا) در داخل یک سیم پیچ ثابت دیگر می‌شود. این عمل یک نیروی الکترومغناطیسی در سیم پیچ ثابت ایجاد می‌کند و در نهایت خروجی دستگاه جریان الکتریسیته یا همان برق می‌باشد.

از این مولدها بعنوان تولید کننده انرژی الکتریکی در موارد ضروری که برق برای چند دقیقه ممکن است قطع شود، مثلا در بیمارستان‌ها تا تامین برق کشتی، قطار، محیط‌های صنعتی، ورزشگاه‌ها استفاده می‌شود.

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق

اجزای دیزل ژنراتور چیست؟

دیزل ژنراتور یا جن ست دیزل دستگاهی برای ایجاد انرژی الکتریکی و تامین برق است. دیزل ژنراتور از یک موتور دیزل و یک ژنراتور الکتریکی ساخته شده است. از این دستگاه هنگام قطعی برق به عنوان جایگزین آن در مکان های زیادی از جمله بیمارستان ها، سازمان ها، منازل و غیره استفاده می شود. هر دیزل ژنراتور از اجزای زیر ساخته می شود :

  1. موتور : موتور دیزل ژنراتور منبع انرژی مکانیکی ورودی در دیزل ژنراتور است.
  2. دینام : این بخش از دیزل ژنراتور وظیفه تولید برق از انرژی مکانیکی را دارد.
  3. سیستم های سوخت : دیزل ژنراتور ها بسته به محل و ظرفیت آنها از انواع سوخت مانند بنزین، گازوئیل، پروپان و گاز طبیعی استفاده می کنند.
  4. رگولاتور ولتاژ : رگولاتور ولتاژ جهت تنظیم ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور استفاده می شود.
  5. سیستم های خنک کننده و اگزوز : به دلیل استفاده طولانی از دیزل ژنراتور ها امکان داغ شدن بخش های مختلف آن وجود دارد. سیستم خنک کننده برای خنک کردن و جلوگیری از خسارت ناشی از داغی دستگاه استفاده شده است.
  6. سیستم های روانکاری : برای افزایش طول عمر قطعات متحرک  دیزل ژنراتور و اطمینان از عملکرد صحیح آن از سیستم روانکاو استفاده می شود.
  7. شارژر باتری : مانند هر باتری دیگری ژنراتور دیزل ها نیز برای داشتن شارژ به شارژر نیاز دارند. شارژر های این دستگاه با توجه به کاربرد دستگاه و ولتاژ و جریان مورد نیاز آن ساختار متفاوتی دارند.
  8. کنترل پنل :  کنترل به عنوان رابط کاربری این دستگاه شامل ابزار کنترل و مدیریتی مانند پریز برق و کنترل ولتاژ است.
  9. شاسی دیزل ژنراتور : اجزاء و تجهیزاتی که در بالا گفته شد بر روی یک صفحه یا به اصطلاح شاسی قرار می گیرند.

دیزل ژنراتورها برای مواقعی می‌باشند که دسترسی به برق شهری امکان پذیر نباشد و بعضی اوقات هم برای کاهش هزینه‌های انرژی استفاده می‌شوند.

موتور برق

موتور برق نیز در واقع همان دیزل ژنراتور است با این تفاوت که ابعاد کوچکتری دارد، با بنزین کار می‌کند،  توان الکتریکی کمتری تولید می‌کند، هزینه بیشتری دارد. در مقابل دیزل ژنراتورها هم آلودگی صوتی و هم آلودگی زیست محیطی بیشتری را باعث می شوند.

این دستگاه تولید برق، یار همیشگی انسان است که در تولید برق بسیار کمک می کند. تفاوت آن‌چنانی با دیزل ژنراتور ندارد، با این تفاوت که اندازه و ابعاد آن کوچکتر است.

مهم ترین اجزای تشکیل دهنده آن عبارتند از:

● موتور: وظیفه اصلی آن تامین انرژی مکانیکی می باشد و جزو مهم ترین بخش اصلی این دستگاه محسوب می شود.

● باک: این قطعه از دستگاه وظیفه سوخت رسانی به موتور را دارد و باعث روشن نگه داشتن آن خواهد شد.

● تنظیم کننده ولتاژ: کار اصلی آن بیشتر کنترل کردن خروجی برق است.

● آلترنتور: این بخش حیاتی، با اتکا به نیروی مکانیکی موتور، جادوی تبدیل انرژی را به نمایش می گذارد و برق حیاتی را تولید می کند.

● سیستم خنک کننده

● سیستم روغن کاری

● پنل کنترلی

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق از لحاظ کارایی و کاربرد

از دیگر موضوعات مهمی که باید در مورد فرق موتور برق با دیزل ژنراتور به آن اشاره کنیم و باید در مورد آن به خوبی بدانید، تفاوت کارایی و کاربرد این دو دستگاه است. دیزل ژنراتور و موتور برق هر دو دستگاه‌هایی برای تولید برق هستند، اما تفاوت‌هایی در کارایی و کاربرد آنها وجود دارد.

کارایی:

۱- ژنراتور های دیزلی به طور کلی دارای راندمان بالاتری نسبت به موتور برق‌ها هستند. این به این معنی است که آنها می‌توانند با مصرف سوخت کمتر، برق بیشتری تولید کنند.

۲- موتور برق‌ها از راندمان پایین‌تری نسبت به دیزل ژنراتورها برخوردار می باشند. به این معنی که آنها برای تولید برق به سوخت بیشتری نیاز دارند.

کاربرد:

۱- دیزل ژنراتورها برای مصارف سنگین و دائمی مانند تأمین برق بیمارستان‌ها، کارخانه‌ها و مراکز داده مناسب هستند.

۲- موتور برق‌ها برای مصارف سبک و موقتی مانند تأمین برق در کمپینگ، سفر و پروژه‌های ساختمانی مناسب می باشند.

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق از لحاظ سوخت

در این بخش از مقاله، در مورد تفاوت دیزل ژنراتور با موتور برق از نظر سوخت می پردازیم و عملکرد آن ها را از جهت های مختلفی مورد بررسی قرار خواهیم داد.

● موتور برق، ابرقدرتی چابک و سریع است که از یاران وفاداری به نام‌های بنزین و گاز و گازوئیل بهره می‌برد. این یاران پرانرژی، به موتور برق کمک می‌کنند تا در مواقع نیاز، به سرعت برق مورد نیاز را تأمین کند.

● در سوی دیگر میدان، دیزل ژنراتور، ابرقدرتی تنومند و با صلابت قرار دارد. یار این ابرقدرت، تنها گازوئیل نام دارد. گازوئیل، با قدرت فراوان خود، دیزل ژنراتور را قادر می‌سازد تا به طور مداوم و بدون وقفه، برق مورد نیاز مصارف سنگین را تأمین کند.

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق از لحاظ دامنه کاربرد

فرق دیگر موتور برق با دیزل ژنراتور در دامنه کاربرد آن هاست.

● موتور برق با جثه‌ی کوچک و جمع و جور خود، برای مصارف سبک تا متوسط مانند تأمین برق لوازم برقی خانگی، تأمین برق کارگاه‌ها، تامین برق کشاورزی و صنعت مناسب است.

● دیزل ژنراتور با توان بالا و راندمان بیشتر، برای مصارف متوسط تا سنگین مانند تأمین برق فروشگاه‌ها و ادارات، بیمارستان ها و کارخانه ها، تامین برق دستگاه های استخراج رمز ارز بسیار مناسب است.

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق از لحاظ احتراق

در ادامه ی فرق موتور برق با دیزل ژنراتور به نوع احتراق آن ها اشاره می‌کنیم.

● در قلب موتور برق، شمعی وجود دارد که با ایجاد جرقه، مخلوط هوا و سوخت را مشتعل می‌کند و انفجار حاصل، انرژی مکانیکی را به وجود می‌آورد.

● در دیزل ژنراتور، خبری از شمع نیست. راز قدرت این دستگاه، در فشرده‌سازی شدید مخلوط هوا و سوخت نهفته است. این فشرده‌سازی، چنان گرمایی ایجاد می‌کند که خود به خود، سبب احتراق و تولید انرژی مکانیکی می‌شود.

دیزل ژنراتور کامینز مدل KTA50 با توان خروجی 1120 تا 1545 کیلووات

تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق از لحاظ میزان صدا

در ادامه ی فرق موتور برق با دیزل ژنراتور به نوع احتراق آن ها اشاره می‌کنیم.

● موتوربرق ها به دلیل ابعاد و اندازه کوچکی که دارند، اغلب میزان صدای تولیدی آن ها نیز بسیار کم است. امروزه تولیدی های مختلف در سراسر جهان موتورهایی ساخته اند که بی صدا می باشند. ویزگی مورد نظر برای مکان های بزرگ می تواند مزیت بسیار بزرگ و قابل توجهی باشد.

● از طرف دیگر به دلیل ابعاد و اندازه بزرگ دیزلژنراتورها، صدایی که از آن تولید می شود، به مراتب بیشتر از موتور برق می باشد. این دستگاه به دلیل سر و صدای زیاد برای مکان های کوچک پیشنهاد نمی شود.

نتیجه گیری

دیزل ژنراتور و موتور برق هر دو جهت تامین برق در مکان ها و مصارف مختلف استفاده می شوند، اما عملکرد، ساختار و توان متفاوتی دارند. در این مقاله به بررسی و معرفی موتور برق و دیزل ژنراتور، اجزای هرکدام و تفاوت های عمده آن ها با هم پرداختیم. امیدواریم که با اطلاعاتی که از خواندن این مقاله به دست آوردید بتوانید هنگام خرید این دو دستگاه به صورت آگاهانه عمل کنید و خرید درستی داشته باشد. ممنون که تا پایان با ما همراه بودید.

مدیر سایت
ارسال دیدگاه