تفاوت دیزل ژنراتور و موتور برق چیست؟ دیزل ژنراتور و موتور برق دو دستگاه پر کاربرد تامین برق در صنایع مختلف هستند که عموما به صورت یک دستگاه شناخته می شوند، اما دارای تفاوت هایی در عملکرد هستند. تفاوت اصلی دیزل ژنراتور و موتور برق این است که موتور برق، با تبدیل انرژی الکتریکی به مکانیکی وظیفه خود را انجام می دهد، اما دیزل ژنراتور با تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی الکتریکی به تولید برق کمک می کند. در این مقاله قصد داریم با نحوه کار، اجزا و کاربرد این دو دستگاه بیشتر آشنا شویم با زینت همراه باشید.
دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور ها diesel generator دستگاههای بزرگی هستند که با استفاده از گازوئیل، نیروی برق تولید میکنند. بیشتر بخاطر پتانسیل بالای تولید آنها مصارف صنعتی دارند. در این وسایل ابتدا، در موتور احتراق داخلی با سوخت گازوئیل، نیروی مکانیکی چرخشی تولید میشود. در مرحله بعدی این نیروی چرخشی توسط آلترناتور به انرژی الکتریکی تبدیل میشود.
در موتور دیزل ژنراتور، ابتدا هوا و سوخت وارد محفظه احتراق شده و تا حد زیادی فشرده میشود. این فشرده شدن موجب میشود که دما بالا رود و احتراق رخ دهد. در نهایت پیستون را به عقب هل داده و تولید نیرو کند که باعث تولید یک نیروی مکانیکی چرخشی میشود. این نیروی مکانیکی چرخشی توسط میل لنگ باعث چرخش یک سیم پیچ (آهن ربا) در داخل یک سیم پیچ ثابت دیگر میشود. این عمل یک نیروی الکترومغناطیسی در سیم پیچ ثابت ایجاد میکند و در نهایت خروجی دستگاه جریان الکتریسیته یا همان برق میباشد.
از این مولدها بعنوان تولید کننده انرژی الکتریکی در موارد ضروری که برق برای چند دقیقه ممکن است قطع شود، مثلا در بیمارستانها تا تامین برق کشتی، قطار، محیطهای صنعتی، ورزشگاهها استفاده میشود.
اجزای دیزل ژنراتور چیست؟
دیزل ژنراتور یا جن ست دیزل دستگاهی برای ایجاد انرژی الکتریکی و تامین برق است. دیزل ژنراتور از یک موتور دیزل و یک ژنراتور الکتریکی ساخته شده است. از این دستگاه هنگام قطعی برق به عنوان جایگزین آن در مکان های زیادی از جمله بیمارستان ها، سازمان ها، منازل و غیره استفاده می شود. هر دیزل ژنراتور از اجزای زیر ساخته می شود :
- موتور : موتور دیزل ژنراتور منبع انرژی مکانیکی ورودی در دیزل ژنراتور است.
- دینام : این بخش از دیزل ژنراتور وظیفه تولید برق از انرژی مکانیکی را دارد.
- سیستم های سوخت : دیزل ژنراتور ها بسته به محل و ظرفیت آنها از انواع سوخت مانند بنزین، گازوئیل، پروپان و گاز طبیعی استفاده می کنند.
- رگولاتور ولتاژ : رگولاتور ولتاژ جهت تنظیم ولتاژ خروجی دیزل ژنراتور استفاده می شود.
- سیستم های خنک کننده و اگزوز : به دلیل استفاده طولانی از دیزل ژنراتور ها امکان داغ شدن بخش های مختلف آن وجود دارد. سیستم خنک کننده برای خنک کردن و جلوگیری از خسارت ناشی از داغی دستگاه استفاده شده است.
- سیستم های روانکاری : برای افزایش طول عمر قطعات متحرک دیزل ژنراتور و اطمینان از عملکرد صحیح آن از سیستم روانکاو استفاده می شود.
- شارژر باتری : مانند هر باتری دیگری ژنراتور دیزل ها نیز برای داشتن شارژ به شارژر نیاز دارند. شارژر های این دستگاه با توجه به کاربرد دستگاه و ولتاژ و جریان مورد نیاز آن ساختار متفاوتی دارند.
- کنترل پنل : کنترل به عنوان رابط کاربری این دستگاه شامل ابزار کنترل و مدیریتی مانند پریز برق و کنترل ولتاژ است.
- شاسی دیزل ژنراتور : اجزاء و تجهیزاتی که در بالا گفته شد بر روی یک صفحه یا به اصطلاح شاسی قرار می گیرند.
دیزل ژنراتورها برای مواقعی میباشند که دسترسی به برق شهری امکان پذیر نباشد و بعضی اوقات هم برای کاهش هزینههای انرژی استفاده میشوند.
موتور برق
موتور برق نیز در واقع همان دیزل ژنراتور است با این تفاوت که ابعاد کوچکتری دارد، با بنزین کار میکند، توان الکتریکی کمتری تولید میکند، هزینه بیشتری دارد. در مقابل دیزل ژنراتورها هم آلودگی صوتی و هم آلودگی زیست محیطی بیشتری را باعث می شوند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.