تفاوت مودم و روتر چیست؟ برای اتصال به اینترنت نیاز به یک مودم یا روتر دارید. هر دو دستگاه اتصال به اینترنت را انجام میدهند؛ اما عملکردهای متفاوتی دارند. مودم برای شما این امکان را فراهم میکند تا به شرکت ارائه دهنده خدمات اینترنت (ISP) وصل شوید و در مقابل روتر به تمامی دستگاههای بیسیم این اجازه را میدهد تا به طور همزمان به دستگاه وصل شوند و با یکدیگر ارتباط برقرار کنند. در این مطلب بررسی میکنیم که تفاوت مودم و روتر در چه مواردی است؟ با زینت همراه باشید.
مودم چیست؟
اولین مودم که با نام Dataphone شناخته میشود، توسط شرکت AT&T در سال 1960 عرضه شد. بعدها دو دانشمند به نامهای Dennis Hayes و Dale Heatherington اولین نمونه مودم مخصوص کاربردهای خانگی را به نام 80-103A در سال 1977 ارائه کردند.
مودمهای Dial-up معمولاً توسط کامپیوترها برای اتصال به اینترنت در اوایل دهه 2000 استفاده میشد تا اینکه اینترنت باند پهن یا broadband به طور گسترده در دسترس قرار گرفت. همانطور که اینترنت باند پهن محبوب شد، مودمهای دایلآپ توسط کاربران کمتری مورد استفاده قرار گرفت.
امروزه، اغلب مودمها به صورت تجهیزات سختافزاری جداگانه و بر اساس فناوری باند پهن عرضه میشوند و ویژگیهای مختلفی نیز به آنها اضافه شده است.
مودم چه کاربردی دارد؟
مودم در واقع یک دستگاه سختافزاری و جزو تجهیزات سخت افزاری است که کامپیوتر یا روتر را به شبکه اینترنت متصل میکند. برای مثال مودم کابلی و مودم DSL دو نمونه از این نوع مودمها هستند.
کلمه Modem مخفف Modulator/Demodulator بوده و در واقع یک دستگاه سختافزاری است که به کامپیوتر اجازه میدهد اطلاعات را از طریق خطوط تلفن، فیبر نوری و یا امواج ماهوارهای ارسال و دریافت کند. هنگام ارسال سیگنال، دستگاه دادههای دیجیتال را به سیگنال آنالوگ تبدیل میکند و آن را از طریق یک خط تلفن یا رسانههای دیگر میفرستد.
بطور مشابه، هنگامی که یک سیگنال آنالوگ دریافت میشود، مودم آن را مجدداً به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند.
مودمها به عنوان یک دستگاه ناهمزمان یا همان asynchronous شناخته میشوند، به این معنی که دستگاه، دادهها را به صورت یک جریان متناوب از بستههای کوچک ارسال میکند. پس از دریافت، سیستم دریافتکننده، دادههای موجود در بستهها را میگیرد و آنها را به شکلی که برای کامپیوتر قابلاستفاده باشد، دوباره سرهم میکند.
پیش از خرید انواع مودم، میبایست به نوع کاربری، تعداد کاربران و یا دستگاههای متصل و محل مورد استفاده از آن دقت کنید. به عنوان مثال، ویژگیهای مودم مخصوص کاربردهای خانگی با مودم مخصوص گیمینگ متفاوت است و اغلب هزینه آنها نیز بسته به قابلیتهایشان با هم تفاوت دارد.
روتر چیست؟
روتر دستگاهی است که بین مودم و گوشی، لپ تاپ، تبلت، کنسول بازی و هر محصول دیگری قرار میگیرد و باعث میشود تا اینترنت مودم در اختیار محصولات دیگر قرار بگیرد. در بالا اشاره کردیم که امکان استفاده از مودم بدون روتر وجود دارد ولی در این بخش باید بگوییم که روتر بدون مودم هیچ کارایی ندارد. مودم در نقش موتور یک ماشین است که در صورت خراب بودن آن شما هیچ حرکتی نمیتوانید انجام دهید.
روترها در دو نوع کلی دو بانده و سه بانده قابل خرید هستند. روترهای دو بانده میتوانند به صورت همزمان دیتاها را با فرکانس 2.4 و 5.0 گیگاهرتز ارسال و دریافت کنند. روتر سه بانده میتواند همزمان دیتاهایی با فرکانس 2.4 گیگاهرتز و دو عدد 5.0 گیگاهرتز به صورت مجزا را ارسال و دریافت کند. برخی از روترها دارای پورت USB هستند و برای اتصال پرینتر و وسایل اینچنینی کاربرد دارند.
روتر چه کاری انجام میدهد؟
در ادامه وظایف روتر را توضیح میدهیم.
- رابط بین مودم و اینترنت گوشی یا لپ تاپ شما که از طریق وای فای دریافت میکنید همین روتر است.
- روتر یک شبکه محلی کوچک ایجاد میکند تا دستگاههای موجود در اطراف در صورت داشتن رمز بتوانند از اینترنت مودم استفاده کنند.
- روتر بدون وجود مودم هیچ کارایی ندارد و برای استفاده از روتر حتما به مودم نیاز خواهید داشت؛ چرا که تا اینترنتی موجود نباشد نمیتوان آن را به دستگاههای مختلف انتقال داد.
مودم روتر به چه معناست؟
همانطور که گفته شد، مودم دستگاهی است که به کابل یا خطوط تلفن متصل میشود و دادهها یا اطلاعات سرویسدهنده ISP را برای کامپیوتر یا دستگاههای جانبی دیگر ترجمه میکند.
روتر دستگاهی است که این دادههای اینترنتی را که از طریق مودم وارد شده است، دریافت کرده و با استفاده از یک سیگنال بیسیم (Wi-Fi) یا به کمک کابلهای مختلف، به دستگاههای موجود در خانه مانند تلفنهای هوشمند، تبلتها و کامپیوترها و غیره ارسال میکند.
اما دسته سومی نیز به نام مودم روترها هستند که ویژگیهای هر دو دسته را با هم دارند. مودم روتر یک دستگاه واحد است که عملکردهای یک مودم و یک روتر را ترکیب میکند. Gateway اصطلاح دیگری است که به معنای مودم روتر است. مزیت اصلی استفاده از مودم روتر، داشتن یک دستگاه برای راهاندازی اتصال اینترنت به جای دو دستگاه است.
چرا استفاده از مودم روتر بصرفهتر است؟
در واقع مودم روتر ترکیبی از مودم اینترنت و روتر بیسیم است که ویژگیهای مشترکی را به کاربر ارائه میدهد. از جمله نکات قبل از خرید مودم که باید به آن توجه داشت، این است که آیا نوع شبکه ایجاب میکند که از یک روتر هم برای تقسیم ترافیک استفاده شود یا خیر.
در صورتی که تقسیم ترافیک در شبکه لازم است، بهترین و باصرفهترین روش، استفاده از یک مودم روتر است که علاوه بر قابلیت اتصال به اینترنت، امکانات یک روتر را برای توزیع ترافیک، مدیریت آن، سوئیچینگ و غیره، در اختیار کاربر قرار دهد.
تفاوت مودم روتر با هر یک از این تجهیزات، تنها در داشتن قابلیتهای هردوی آنها در قالب یک سختافزار است و مسلماً از لحاظ هزینه نسبت به هر یک از سختافزارهای مودم و روتر، قیمت بیشتری دارد اما در مقایسه با دو دستگاه، هزینه کمتری را برای کاربر به همراه دارد.
اگر هنوز قابلیتهای مودم و روتر را نمیدانید و تفاوتهای میان آنها را نمیشناسید، در بخش بعدی به صورت خاص به بیان این تفاوتها خواهیم پرداخت.
تفاوت مودم و روتر چیست؟
تفاوت مودم و روتر در این است که مودم، کاربران را به اینترنت متصل میکند اما روتر اتصال اینترنت را بین دستگاههای متصل توزیع میکند. برای اینکه در محل کار یا خانه بتوانیم از اینترنت پایدار با سرعت مناسب استفاده کنیم، به مودم در کنار روتر نیاز خواهیم داشت. به این منظور میتوانید از یک مودم و روتر جداگانه استفاده کرده و یا مودمهای دارای روتر را خریداری کنید.
نکته بعدی در مقایسه روتر و مودم، تفاوت آنها در اشتراکگذاری شبکه است؛ مودم از شبکه گسترده (WAN) استفاده میکند در حالیکه شبکه روتر به صورت لوکال یا محلی (LAN) میباشد. به عبارت دیگر تفاوت پورت LAN و WAN در مورد، مربوط به نوع اتصال آنها است که معمولاً در مودمهای دارای روتر با هم دیده میشوند.
مودمها با یک پورت به روتر متصل میشوند و معمولاً با برچسب “Wide Area Network” یا “WAN” مشخص شده است. دستگاه روتر به خودی خود کاربر را به اینترنت متصل نمیکند و فقط تسهیلدهنده آن میباشد.
تفاوت بعدی به آدرس IP این دو مربوط میشود؛ آدرس مودم دارای آدرس IP عمومی است اما روتر از آدرس IP خصوصی استفاده میکند. همچنین در طراحی این دستگاهها دکمههایی قرار داده شده که به کمک دکمه WIFI میتونانید اتصال بیسیم از مودم را غیر فعال نمایید. دکمه طراحی شده WPS بر روی مودمها طبق نام خود (Wi-Fi Protected Setup) برای امنیت مودمها طراحی شده است؛ به این صورت که هنگام استفاده از این دکمه و نزدیک کردن دستگاه مورد نظر به مودم مثل لپ تاپ، دستگاه خود به خود به مودم متصل میشود. با این حال باید هنگام استفاده از این فناوری دقت کنید که افراد متفرقه به اینترنت شما متصل نشوند.
چه زمانی به مودم یا روتر نیاز دارید؟
برای راه اندازی یک شبکه خانگی، هم به مودم و هم به روتر نیاز است. اگر یک دستگاه را با سیم به اینترنت وصل میکنید، فقط به یک مودم نیاز دارید. برای رمزگشایی سیگنال ارائه دهنده خدمات اینترنتی خود (ISP) همیشه باید از مودم همراه با روتر استفاده کنید.
اگر در حال حاضر از مودم استفاده میکنید اما سرعت مورد نظر را از ISP دریافت نمیکنید، میتوانید از یک روتر برای افزایش سرعت شبکه خود استفاده کنید. دارای محدودیت پهنای باند است و سیگنال را به تمام دستگاههای متصل به گردش در میآورد. اساسا، کاری که روتر شما انجام میدهد این است که یک اتصال بیسیم ایجاد میکند و Wi-Fi (اینترنت) شما را مدیریت میکند.
مزایای مودم:
- در اتصال LAN با اینترنت مفیدتر است.
- سرعت بستگی به هزینه دارد.
- مودم پرکاربردترین راه ارتباطی داده است.
معایب مودم:
- سرعت پایین در مقایسه با هاب.
- به عنوان رابط بین LAN و اینترنت عمل میکند.
- هیچ گونه تعمیر و نگهداری ترافیک را ارائه نمیدهد.
- نقطه ضعف اصلی مودم سرعت است.
مزایای روتر:
- به اشتراک گذاری اتصال شبکه با چندین ماشین کمک میکند که بهرهوری را افزایش میدهد.
- روتر اجازه میدهد تا بستههای داده را به روشی سازمان یافته تحویل دهد، که به کاهش بار داده کمک میکند.
- روتر اتصال پایدار و قابل اعتماد بین میزبانهای شبکه را امکان پذیر میکند.
- روترها از قطعات جایگزین در صورتی که قطعه اصلی قادر به انتقال بستههای داده نباشد، استفاده میکنند.
معایب روتر:
- هنگامی که چندین رایانه از یک شبکه استفاده میکنند، اتصالات ممکن است کند شوند.
جمعبندی
افراد زیادی وجود دارند که هنگام خرید مودم و روتر دچار سردرگمی میشوند و تفاوت بین این دو مدل را درک نمیکنند. در مقاله فوق تفاوتهای مودم و روتر را توضیح دادیم. البته امروزه اکثر مدلهای جدید موجود در بازار مودم روتر هستند و ترکیبی از این دو دستگاه را درون خود دارند. با مطالعه مقاله فوق متوجه این موضوع خواهید شد که خرید کدام دستگاه برایتان منطقیتر است.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.