در دنیای امروز، شبکههای کامپیوتری به ستون فقرات بسیاری از کسبوکارها و سازمانها تبدیل شدهاند. آنها به افراد، دستگاهها و برنامهها امکان میدهند تا به طور موثر با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و اطلاعات را به اشتراک بگذارند. برای عملکرد صحیح هر شبکه، به مجموعهای از تجهیزات تخصصی به نام تجهیزات شبکه نیاز است. انتخاب و خرید تجهیزات شبکه مناسب میتواند یک فرآیند پیچیده باشد، به خصوص با توجه به تنوع گسترده محصولات موجود در بازار تجهیزات. در این مقاله، به بررسی راهنمای خرید تجهیزات شبکه، میپردازیم با زینت همراه باشید.
این تجهیزات که شامل روترها، سوئیچها، سرورها، مودمها و دیگر ابزارهای اتصالدهنده هستند، پایه و اساس برقراری ارتباط در جهان دیجیتال به شمار می روند. آنها امکان دسترسی به اینترنت، انتقال دادهها، و ارتباطات شبکهای را فراهم میآورند و به همین دلیل، شناخت و انتخاب درست این تجهیزات اهمیت به سزایی دارد. در این مقاله قصد داریم به بررسی اهمیت راهنمای خرید تجهیزات شبکه در جهان امروز و نحوه تأثیرگذاری آنها بر کیفیت و کارایی ارتباطات بپردازیم. انتخاب صحیح تجهیزات میتواند تفاوت قابل توجهی در سرعت، امنیت، و پایداری شبکه و کسب و کار شما ایجاد کند.
شبکه چیست؟
برای اینکه بدانید تجهیزات شبکه چیست ابتدا شما را با مفهوم کلی شبکه آشنا خواهیم کرد تا درک بهتری از تجهیزات آن داشته باشید. شبکه یا Network مجموعهای از اجزای مرتبط مثل کامپیوتر، تلفن همراه، سرور و دیگر دستگاههای الکترونیکی است که با اتصال به یکدیگر میتواند منابع و اطلاعات را به اشتراک بگذارد. شبکه میتوانند به صورت فیزیکی (با استفاده از کابلها و اتصالات فیزیکی) یا مجازی (استفاده از ارتباطات نرمافزاری و پروتکلهای شبکه) باشند و برای اهداف مختلفی مانند ارتباطات شرکتی، دسترسی به اینترنت، تبادل اطلاعات تلفن همراه، شبکههای اجتماعی و غیره استفاده شوند.
معرفی انواع تجهیزات شبکه
تجهیزات شبکه یا Network Equipment به تمامی ابزاری که برای ایجاد و راه اندازی شبکه رایانه، مدیریت و ارتقا شبکههای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد گفته میشود. با اطلاع از انواع تجهیزات شبکه میتوانید در سازمانهای کوچک و بزرگ از آن استفاده کرده و تجهیزات پسیو و اکتیو را برای استفاده بهینهتر کنید. خرید تجهیزات شبکه برای هر سازمان یا فردی که به شبکههای کامپیوتری وابسته است، اهمیت زیادی دارد.
تجهیزات شبکه به طور کل به 2 نوع زیر تقسیم بندی میشود:
- تجهیزات غیرفعال شبکه پسیو passive network
- تجهیزات فعال شبکه اکتیو active network
چرا نیاز به راهنمای خرید تجهیزات شبکه داریم؟
راهنمای خرید تجهیزات شبکه یک خط مش کلی است. در حقیقت این مقاله شما را راهنمایی می کند تا بدانید برای راه اندازی یک شبکه پویا و با کیفیت به چه نکاتی باید توجه کنید. اشتباه در خرید و انتخاب یک کالای بی کیفیت، در عملکرد کل شبکه شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. این موضوع علاوه بر تاثیر در روند سرعت و کیفی کار، عاملی برای ضررهای اقتصادی هم خواهد بود.
بهطور کلی به کلیه امکانات و ابزارهای لازم برای ارسال دیتاها و بستههای اطلاعاتی در یک شبکه کامپیوتری تجهیزات شبکه گفته می شود. از جمله گیت وی، هاب، سوئیچ، روتر، پل، مولتی پلکسر، فایروال و… . هنگام خرید این تجهیزات به نکاتی از قبیل مشخصات فیزیکی، فاکتورهای عملکردی یا برند آنها توجه کنید. زیرا ممکن است آسیب جدی به شبکه نوپای شما وارد شود و خسارت های زیادی به منابع اطلاعاتی و سازمان شما وارد شود.
راهنمای خرید تجهیزات شبکه – خرید کابل شبکه و پچ کورد
کابل شبکه و پچ کورد اسکلت شبکه شما رو تشکیل میدن و باید به درستی اونا رو انتخاب کنید. انتخاب کابل نامناسب در عملکرد کل شبکه اختلال ایجاد میکنه، بنابراین باید حتما به کیفیت و استانداردهای آن موقع خرید توجه داشته باشید. شما میتونید کابلهای خودتون رو از رده کابلهای cat5 تا cat8 انتخاب کنید. تفاوت این کابلها در سرعتشونه و از سرعت 100 مگابایت بر ثانیه برای cat5 تا سرعت 40 گیگابایت بر ثانیه برای cat8 متفاوتند. شما همچنین میتونید رنگ کابلها رو هم متفاوت بگیرید تا در کابلکشیهای شلوغ بتونید اونها رو از هم تمایز بدید؛ مثلا برای کامپیوترهای شخصی آبی بزارید و برای سرورها از کابل قرمز استفاده کنید.
یک مورد دیگه که باید موقع خرید کابل در نظر داشته باشید، جنس هسته کابله. معمولا کابلهای مسی بهترین نوع کابل چه از لحاظ کیفیت و چه از لحاظ طول انتقال اطلاعات هستند؛ اگرچه از نوع آلومینیومی گرونترن. یک مورد دیگه که باید حتما در راهنمای خرید تجهیزات شبکه در نظر گرفته بشه، طول کابل هست. انتخاب طول مناسب باید بر اساس نیاز و همینطور نوع کابل انجام بشه. مثلا کابل cat6 و کابل cat5e نمیشه بیشتر از 100 متر طول داشته باشند.
از طرف دیگه کابل بیش از اندازه بلند، دست و پاگیره و ظاهر نامرتب و شلوغی به کابل کشی شبکه میده. داشتن عایق حرارتی هم یکی دیگه از نکاتی هست که باید در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش اشاره کنیم. یکسری کابلها عایق حرارتی دارن و برای کابل کشی در نقاط گرم یا در معرض حرارت مناسبترند. جنس روکش سیم هم مهمه؛ اینکه عایق روی سیم کیفیت خوبی داشته باشه و راحت فرسوده نشه.
پچ کورد
خب بریم سراغ پچ کورد. پچ کوردها انواع مختلفی دارن و باید بر اساس نوع نیازتون گزینه مناسب رو انتخاب کنید. مهمترین نکته انتخاب مدل درسته. یعنی شما باید بر اساس نیازتون یکی از مدلهای CAT5 تا CAT8 رو انتخاب کنید. بعد از اون باید به جنس پچ کورد توجه کنید، یکسری پچ کوردها بدنه فلزی دارن و برای کاربرد در محیطهای نامساعد یا با شرایط محیطی مرطوب و… مناسبترن. جنس هادی داخل پچ کورد هم مهمه. معمولا طلا و نقره از انواع دیگه بهترن.
راهنمای خرید تجهیزات شبکه – داکت و ترانک
داکت و ترانک هر دو با یک عملکرد تولید و استفاده می شوند. در واقع از هر دوی این تجهیزات برای عبور کابلها و جلوگیری از آویزان بودن آنها، محافظت از کابل ها در مقابل آسیب های محیطی، نظم و زیبا سازی محیط استفاده می شود. با این تفاوت که در ترانک ورودی برای پریز و کلید برق هم وجود دارد. همچنین پیاده سازی آن روی دیوار های مختلف بهتر انجام می شود.
برای خرید داکت و ترانک باید به فاکتورهای زیر توجه کنید:
میزان اتصالات:
قبل از هر چیز پسیو کارتان باید مشخص کند که به چه میزان اتصالات نیاز دارید و باید از کدام بخش ها کابل ها را عبور دهید. اگر دیوارهای محل نصب اتصالات زوایای زیادی دارند، ترانک نسبت به داکت انتخاب بهتری خواهد بود.
جنس بدنه:
یکی از مهم ترین فاکتورها برای انتخاب داکت و ترانک متریال سازنده آنهاست. برای خرید این تجهیزات میبایست مقاومت آنها را در برابر حرارت و رطوبت در نظر بگیرید. زیرا جنسی که مرغوب نباشد، به راحتی می شکند. در نتیجه علاوه بر نمای زشت و ناخوشایند، ممکن است به کابل ها و سایز تجهیزات نیز آسیب وارد کند. داکت ها و ترانک هایی که از ورق های PVC تولید شوند، معمولا انتخاب خوبی برای این نوع از تجهیزات شبکه به حساب می روند.
ظرفیت:
یکی دیگر از مواردی که در خرید تجهیزات شبکه (داکت و ترانک) باید به آن توجه کنید ظرفیت آنهاست. این محصولات در سایزها و ابعاد مختلفی تولید می شوند که با توجه به تعداد و ضخامت کابل های باید ظرفیت آنها را نیز در نظر بگیرید و بر این اساس داکت یا ترانک مناسب را خریداری کنید.
رک
رک یک فضای کابینتی است که برای نصب، سازماندهی و نگهداری سرورها و تجهیزات شان استفاده میشوند. از این رو رک ها بسیار مهمند. رک نا مناسب می تواند کل شبکه را نابود و خاموش کند.
برای انتخاب یک رک خوب باید به موارد زیر توجه کنید:
سایز رک:
انتخاب اندازه کابینت، به دو عامل بستگی دارد: نوع تجهیزات و میزان تجهیزات مورد نیاز. بهتر است رک را به نحوی انتخاب کنید که اگر در آینده بخواهید سرور را گسترش دهید، با محدودیت و کمبود فضا مواجه نشید.
ابعاد داخلی:
ابعاد داخلی رک را هم باید به عنوان یک شاخص در سنجش اندازه رک در نظر بگیرید. برای تعیین ابعاد داخلی باید ارتفاع تک تک طبقه ها و عمق هر کدام را اندازه بگیرید. واحد اندازه گیری ابعاد داخلی رک با حرف U نمایش داده میشود. یک واحد U یعنی 1.75 اینچ در ارتفاع. برای محاسبه فضای داخلی یک رک کافیست، عدد واحد را در 1.75 ضرب کنید تا مقدار فضای داخلی قابل استفاده رک به دست بیاید. مثلا یک رک 44U به مقدار 77 اینچ (1.75*44) فضای داخلی قابل استفاده دارد. این سایز رک برای نگهداری 20 سرور هم مناسبه.
بدنه مستحکم:
بدنه مستحکم، یک اصل برای حفظ امنیت سایر تجهیزات شبکه است. بدنه رک باید از هر لحاظ ایمنی داشته باشد. پنل بالایی رک نیز باید دارای حفره هایی برای تهویه مناسب باشد. درب های جلو و عقب رک نیز باید به صورت توری شکل بوده و قفل مطمئنی داشته باشند. پایه های ضد لغزش داخل رک از لرزش و سقوط سرور جلوگیری می کنند. بهتر است جهت حمل راحت تر و جلوگیری از حرکات ناگهانی موقع جابجایی، رک به چرخ مجهز باشد. چرخها ایمنی بیشتری به تجهیزات داخلی رک می بخشند.
فضای اتاق:
قبل از انتخاب رک باید مکانی که رک در آن قرار می گیرد را بررسی کنید. ابتدا فضای لازم را اندازه گیری نمایید تا مطمئن شوید که رک مورد نظر برای فضای شما مناسب هست یا نه.
راهنمای خرید تجهیزات شبکه – سوکت و کیستون
انواع مختلفی از سوکت ها و کیستون ها برای شبکه های کامپیوتری وجود دارند. از آنها برای اتصالات شبکه به بقیه تجهیزات مثل هاب یا سوئیچ استفاده می شود. رایج ترین سوکت هایی که برای شبکه استفاده میشوند، سوکت های ،RJ-11 و RJ-45 هستند.
برای انتخاب بهترین سوکت و کیستون باید فاکتورهای زیر را در نظر بگیرید:
انتخاب نوع:
هنگام خرید سوکت و کیستون، باید بدانید که کدام نوع برای کار و نیاز شما مناسب تر است. انتخاب نوع صحیح بر روی قابلیت های عملکرد شبکه، تاثیر بسیاری دارد. همچنین درستی اتصال سیم ها را تضمین می کند.
شیلد:
اینکه سوکت و کیستون شما شیلد دار یا بدون شیلد باشد، به محیطی که جک کیستون بر روی آن نصب میشود، بستگی دارد. پسیوکار با توجه به نیاز شما تعیین می کند که کیستون محافظ دار نیاز است یا بدون حفاظ.
درجه:
جک های کیستون با دو درجه 90 و 180 طراحی شدند. موقع خرید باید با در نظر گرفتن مسیر کابل و ورودی سوکت به کیستون، درجهی مناسب را انتخاب نمایید.
راهنمای خرید روتر
آخرین دیوایسی که میخوایم در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهش بپردازیم، روتر هست. روتر برای انتقال یک بسته از یک شبکه کوچیک به یک شبکه بزرگتر استفاده میشه. کار روتر اینه که بستهها رو بر اساس آدرس پایانی، به مقصد موردنظر میرسونن. مثلا وقتی شما به اینترنت وصل میشین، به یک روتر نیاز دارید که بستههاتون رو به سرور درست ارسال کنه. حالا این کار رو کی انجام میده، همون مودم شما. مودمها یک روتر هم داخلشون دارن که کار مسیریابی رو براشون انجام بده. موقع خرید روتر برای شبکه بهتره اول از همه فرکانس باند روتر توجه کنید. برای یک شبکه کوچیک یک روتر 2.4 گیگاهرتزی کفایت میکنه؛ ولی شبکههای بزرگتر باندهای 5 گیگاهرتزی نیاز دارند.
نکته بعدی تعداد پورتها هست که مثل هاب و سوئیچ باید برحسب اندازه شبکه انتخاب بشه. سرعت سومین عامل مهم در یک روتره. روتری سرعتش بیشتره که استاندارد 802.11 اون نسخه بالاتری داشته باشه. پروتکلهای رمزنگاری روتر مورد دیگهای هست که باید موقع خرید بهش توجه بشه. روتر باید امنیت کافی برای شبکه شما رو فراهم کنه پس بهتره حداقل از رمزنگاری WPA2 پشتیبانی کنه.
تجهیزات وایرلس
استفاده از تجهیزات وایرلس مانند آنتن وایرلس، رادیو وایرلس، اکسس پوینت و مودم میتواند به بهبود انعطافپذیری، سهولت نصب، گسترشپذیری، کاهش هزینه و افزایش بهرهوری شبکه کمک کند. خرید تجهیزات شبکه وایرلس نقش حیاتی در ایجاد شبکه مدرن و پویا دارند به کاربران اجازه میدهد تا در هر نقطهای از محدوده پوشش شبکه به اینترنت و منابع شبکه دسترسی داشته باشند.
تجهیزات ویپ
تجهیزات ویپ امکان انتقال صدا از طریق اینترنت را فراهم خواهد کرد. تکنولوژی ویپ از پروتکلهای اینترنت برای انتقال دادههای صوتی بین دستگاهها استفاده میکند. دستگاههای تلفن IP از طریق اینترنت به شبکه متصل میشوند و به کاربر اجازه میدهد تا به صورت دیجیتال تماسهای تلفنی را انجام دهد. گیتوی نیز نقش تبدیل کننده بین تلفنهای معمولی و شبکه اینترنت را دارند. سرورهای ویپ مسئول ارائه خدماتی مانند مدیریت کاربران، ردیابی تماسها و ذخیره سازی پیامهای صوتی هستند. تجهیزات ویپ به کاربران امکان ارتباط باکیفیت و قابل اعتماد را ارائه میدهند و برای سازمان و کسبوکارها امکان ارتباطات داخلی و خارجی را فراهم میکنند.
راهنمای خرید تجهیزات شبکه – سوئیچ شبکه و هاب:
سوئیچ شبکه و هاب دو مورد از مهمترین تجهیزاتی است که در این راهنمای خرید تجهیزات شبکه بهشون میپردازیم. هاب یکی از تجهیزات قدیمی شبکه است که هوشمندی خاصی ندارد و یک سیگنال را به تمامی اجزای شبکه ارسال میکند. در مقابل هاب، دستگاهی به نام سوئیچ شبکه وجود دارد. در واقع سوئیچ شبکه به نوعی یک بریج است که بسیار هوشمندتر و دقیقتر از بریج و هاب عمل میکند. سوئیچ نسبت به هاب و بریج تعداد پورتهای زیادی دارد و بسیار پرکاربردتر است. سوئیچ و هاب هر دو برای اتصال چندین سیستم در یک شبکه به یکدیگر استفاده میشود.
فرق بین این دو دستگاه این است که هاب موقع توزیع بسته میان سیستمهای شبکه هیچ تمایزی قائل نمیشود و بسته را تماما برای تمامی دستگاه ها ارسال میکند اما سوئیچ شبکه بسته را فقط برای آدرس مقصد ارسال میکند و به نوعی هوشمندتر از هاب است. معمولا بهتر است در شبکه ها از سوئیچ های شبکه استفاده شود .
در این بخش ما ویژگیهایی که باید موقع خرید سوئیچ و هاب در نظر داشته باشید رو میگوییم.
در ابتدا باید تعداد پورت های ورودی یک سوئیچ را در نظر بگیرید، به این معنا که شما باید بسته به تعداد کاربرایی که قصد دارند از این دستگاه استفاده کنند، تعداد پورت مناسب رو انتخاب کنید. بعد از آن باید به قابلیتهای کنترلی دستگاه توجه کنید. معمولا سوئیچها قابلیتهای کنترلی و پیکربندی متفاوتی دارند و شما باید بهترین و مناسبترین گزینه را بر اساس نیاز و بودجهتان پیدا کنید. سرعت هاب و سوئیچ هم بسیار مهم است. شما باید دستگاهی را انتخاب کنید که قابلیت پشتیبانی از سرعت های بالا را داشته باشد.
با مطالعه راهنمای خرید تجهیزات شبکه، لازم است بدانید که سوئیچ به جای این دو دستگاه قدیمی به کار گرفته میشود. البته در برخی شبکهها لازم است که همان دستگاههای قدیمی را نیز استفاده کرد. در واقع ممکن است طراحی شبکه به گونهای باشد که استفاده همزمان از تمام دستگاهها لازم باشد. هنگام خرید تجهیزات برای شبکه خود حتماً در مورد بهترین دستگاه های مورد نیاز خود، از طراح شبکه یا افراد متخصص مشورت بگیرید.
-
انواع سوئیچ شبکه
- سوئیچ های مدیریت نشده: این سوئیچ ها طراحی ساده و پلاگینی دارند و گزینه های پیکربندی پیشرفته ای را ارائه نمی دهند. آنها برای شبکه های کوچک یا برای استفاده به عنوان یک شبکه بزرگتر مناسب هستند.
- سوئیچ های مدیریت شده: این سوئیچ ها گزینه های پیکربندی پیشرفته ای مانند VLAN، QoS و تجمع پیوند را ارائه می دهند. آنها برای شبکه های بزرگتر و پیچیده تر مناسب هستند و امکان مدیریت متمرکز را فراهم می کنند.
- سوئیچهای هوشمند: این سوئیچها دارای ویژگیهایی مشابه سوئیچهای مدیریتشده هستند، اما معمولاً راهاندازی و مدیریت آنها آسانتر است. آنها برای شبکه های کوچک تا متوسط مناسب هستند.
- سوئیچ های لایه 2: این سوئیچ ها در لایه Data Link مدل OSI کار می کنند و وظیفه انتقال داده ها بین دستگاه های موجود در همان بخش شبکه را بر عهده دارند.
- سوئیچ های لایه 3: این سوئیچ ها در لایه شبکه مدل OSI کار می کنند و می توانند داده ها را بین بخش های مختلف شبکه هدایت کنند. آنها از سوئیچ های لایه 2 پیشرفته تر هستند و اغلب در شبکه های بزرگتر و پیچیده تر استفاده می شوند.
- سوئیچهای PoE: این سوئیچها دارای قابلیت Power over Ethernet هستند که به آنها اجازه میدهد برق دستگاههای شبکه را از طریق همان کابلی که داده را حمل میکند، تامین کنند.
- سوئیچ های گیگابیتی: این سوئیچ ها از سرعت های اترنت گیگابیتی پشتیبانی می کنند که سریعتر از سرعت های اترنت سنتی است.
- سوئیچ های Rack-mounted: این سوئیچ ها برای نصب در رک سرور طراحی شده اند و برای استفاده در مراکز داده یا سایر شبکه های بزرگ مناسب هستند.
- سوئیچ های مدولار: این سوئیچ ها دارای طراحی ماژولار هستند که امکان گسترش یا سفارشی سازی آسان را فراهم می کند. آنها برای شبکه های بزرگ و مراکز داده مناسب هستند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.