سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست؟

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر به مجموعه ای از تجهیزات الکترونیکی اطلاق می شود که ضمن اعلام حریق، محل دقیق وقوع حریق را نیز مشخص می کنند. این سیستم ها در انواع معمولی و هوشمند موجود هستند.

زینت ارائه دهنده انواع سیستم اعلام حریق آدرس پذیر می باشد.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست؟

از سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چه می‌دانید؟ وقتی صحبت از سیستم اعلام حریق به میان می آید، اولین چیزی که در ذهن شما شکل می‌گیرد چیست؟ هدف از طراحی سیستم اعلام حریق، حفظ جان افراد، محافظت از ساختمان‌ها و جلوگیری از گسترش آتش سوزی می‌باشد.

امروزه با توجه به پیشرفت های صورت گرفته انواع مختلفی از سیستم های اعلام حریق به دنیا معرفی شده است. سیستم اعلام حریق آدرس پذیر نیز از جمله معروف ترین و کاربردی ترین آنها به حساب می آید. اگر میخواهید نسبت به این نوع سیستم اعلام حریق بیشتر بدانید، توصیه داریم در ادامه این مقاله همراه ما باشید. زیرا در نظر داریم توضیحات کاملی را خدمت شما شرح دهیم.

سیستم اعلام حریق همانطور که از اسمش پیداست؛ توانایی تشخیص وجود دود، آتش منوکسید کربن و بطور کلی شرایط بروز آتش سوزی را دارد و این اتفاق را از طریق تجهیزات صوتی و بصری به مردم اطلاع رسانی می کند. حال این هشدارها می‌تواند به صورت کاملا اتوماتیک و با استفاده از دتکتورهای دودی و حرارتی فعال شود یا با کمک شستی اعلام حریق که در نقاط مختلف کار گذاشته شده و فعال شدن آن کاملا دستی است، انجام گیرد.

هشدارها هم اغلب دارای زنگ های موتوردار و یا بوق های قابل نصب بر روی دیوار است. اینکه کدام یک از آنها را انتخاب می کنید، کاملا به نیاز و البته دکوراسیون محیط ارتباط دارد. از طرفی شما میتوانید بلندگویی هایی را تعبیه کنید که نه تنها هشدارها را به صورت بوق بلکه در ادامه یک پیام صوتی با هدف تخلیه محل و هشدار به افراد داخل ساختمان پخش نماید.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

آشنایی با سیستم اعلام حریق

یک سیستم اعلام حریق به مجموعه ای از تجهیزات اعم از دتکتور دود، حرارت، شعله و گاز گفته می شود که به جهت تشخیص علائم حریق و البته هشدار دادن از طریق فلاشرها و یا آژیرها، مورد استفاده قرار میگیرد. در طراحی این نوع از سیستم اعلام حریق، به مانند سایر سیستم های اعلام حریق موجود در بازار، تلاش شده تا براساس تاییدیه های BS 5839 و NFPA انجام گیرد.

با کمک این سیستم به راحتی میتوانید محل دقیق آتش سوزی را مشخص نمائید و از طریقی تجهیزات مورد نیاز برای حریق را نیز بیابید. مداری که در این سیستم بکار گرفته می شود، به صورت حلقوی بوده که از مرکز کنترل آغاز و به همان مرکز ختم خواهد شد. در این میان باید خاطر نشان کرد، چگونگی طراحی و اجرای درست این سیستم، بسیار حائز اهمیت است زیرا میتواند خسارات مالی و جانی بسیار زیادی را با خود به همراه آورد.

آمار نشان می دهد اکثریت سیستم های اعلام حریق در ساختمان ها و پروژه های صنعتی بکار گرفته می شود که متاسفانه بیش از 90 درصد آنها پس از چند ماه خاموش و در نتیجه بلا استفاده می شوند. اما در دنیای کنونی و با توجه به اوضاع نابسمان اقتصادی در کشور، اکثریت کارفرماها درصدد آن هستند تا با کمک سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، خسارات ناشی از حریق را چه در ساختمان های مسکونی و چه در امکان صنعتی به حداقل برسانند.

از همین رو به طور مرتب به تعمیر و نگهداری آن میپردازند. شما میتوانید با کارشناسان شرکت راهدار صنعت کیهان ارتباط برقرار کنید، کارشناسان ما راهنمایی های کاملی را در اختیار شما قرار خواهند داد.

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر دقیقا مانند سیستم اعلام حریق متعارف است با این تفاوت که علاوه بر زون بندی، قطعات (دتکتور و سایر تجهیزات) دارای آدرس مشخص هستند که هر دو این عوامل باعث تشخیص دقیق جایگاه حادثه می شوند. به عبارتی دیگر، پس از زون بندی و نصب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر در محیط، سیستم در حالت آماده باش قرار می گیرد و پس از وقوع حریق و آشکارسازی آن، توسط آدرس دقیقی که به دتکتور و شستی ها داده شده است محل دقیق آتش سوزی مشخص می شود. به عبارتی در سیستم اعلام حریق آدرس پذیر، هر قطعه دارای کد اختصاصی است که در کنترل پنل، مکان مخصوص خود را دارد. زمانی که یک دتکتور دچار حریق یا خطا شود مشخصات کامل آن از قبیل کد و نوع قطعه، زون و محل نصب بر روی صفحه نمایش کنترل پنل اعلام حریق آدرس پذیر، نمایش داده می شود.

نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

به طور مثال تصویر فوق یک پنل اعلام حریق آدرس پذیر را نشان می دهد که آبدارخانه اول در زون 2 و لوپ 1 با کد قطعه 061 دچار مشکل (حریق) شده است.

اجزاء سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

  1. کنترل پنل آدرس پذیر
  2. دتکتور دودی آدرس پذیر
  3. دتکتور گازی آدرس پذیر
  4. دتکتور حرارتی آدرس پذیر
  5. دتکتور شعله ای آدرس پذیر
  6. بیم دتکتور آدرس پذیر
  7. شستی و آژیر آدرس پذیر

تمام این تجهیزات قابل آدرس دهی هستند. همچنین این سیستم دارای تجهیزات جانبی نیز می باشد.

چرا طراحی سیستم اعلام حریق دارای اهمیت است؟

در واقع زمانی که مشخص کردید، هدف شما محافظت از جان و مال مردم در برابر آتش است، باید تلاش کنید تا با کمترین میزان آسیب و با توجه به ضوابط ساخت و ساز ساختمان ها، شرکت های بیمه و همچنین سایر سازمان های مسئول دیگر، سیستم اطفای حریق را پیاده سازی نمائید.

از طرفی سیستم اعلام حریق متعهد می شود تا تمامی اجزای مورد نیاز و البته چگونگی آرایش آنها و رابط های مورد نظر به جهت دستیابی به اهداف پیش بینی شده را مشخص نماید. در طراحی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر (Addressable Fire Alarm System)  باید به سراغ استفاده از تجهیزاتی بروید که به طور مشخص برای دستیابی به اهداف پروژه شما تولید شده باشد و از طرفی روش های نصب آن‌ها به استانداردترین شکل ممکن در همان مرحله طراحی مطرح شود.

به عنوان مثال NE54 یکی از استانداردهای اجباری‌ است که به جهت تشخیص آتش و همچنین سیستم های اعلام حریق در اتحادیه اروپا شناخته می شود. استانداردی که هدفش چیزی جز ایجاد استانداردهای فنی هماهنگ نیست!

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چه خصوصیاتی دارد؟

اگر بخواهیم پرکاربردترین سیستم اعلام حریق در دنیا را نام ببریم، قطعا به سیستم اعلام حریق آدرس پذیر خواهیم رسید. شما کافیست به هر بخش از اجزای این سیستم نگاه کنید، (آشکارسازی، ورودی ها و خروجی ها درون لوپ، شاسی) میتوانید آدرسی اختصاصی را بیابید که با مرکز کنترل آن در ارتباط است!

اصلا به همین دلیل است که این نام بر روی این نوع از سیستم اعلام حریق گذاشته شده است. روش هایی که این نوع از سیستم ها به جهت تشخیص حریق استفاده می کنند، کاملا به سیستم اعلام حریق معمولی شباهت دارد با این تفاوت که تمامی تجهیزات بکار رفته در آن، از آدرسی اختصاصی بهره مند هستند و قابلیت تشخیص تمامی اجزا میدانی را دارد.

شما به راحتی میتوانید تجهیزات اعلام حریق را از طریق صفحه کنترل مرکزی مشاهده و در نتیجه شناسایی نمائید. در واقع طراح سیستم در زمان نصب به طور کامل مکان و آدرس مرتبط به هر کدام از تجهیزات آتش نشانی اعلام حریق در مرکز کنترل را مشخص می نماید. در حال حاضر برندهای مختلفی از سیستم اعلام حریق وجود دارد که میتواند از روش های آدرس دهی متفاوتی استفاده نمایند.

برخی از آنها کاملا نرم افزاری، برخی به صورت دستی و برخی از طریق کنترل پنل مرکزی آدرس دهی را انجام می دهند. اینکه کدام یک از آنها میتواند نیاز شما را برآورده کند، کاملا به بودجه و البته عملکردشان دارد. البته نباید از ساختار ساختمان و ضوابط آن در این مورد غافل شوید.

سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

مزایای سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

محال است سیستم اعلام حریق مزایایی را با خود به همراه نداشته باشد. به طور کلی هر سیستمی که با هدف حفاظت از جان و مال مردم طراحی و روانه بازار شود، دارای ویژگی های مهمی هستند. این مسئله در خصوص سیستم اعلام حریق آدرس پذیر هم صدق می کند. پس خالی از لطف نیست در خصوص مزایا و ویژگی های آن بیشتر بدانید.

  • دارای واکنشی بسیار سریع
  • هزینه نگهداری و تعمیر بسیار پایین
  • درصد خطای بسیار پایین و ناچیز
  • از طریق صفحه کلید به راحتی قابل تنظیم است.
  • در حین تعمیر میتوانید مولفه های میدانی را غیرفعال کنید.
  • قابل اتصال به سایر سیستم های امنیتی و همچنین حفاظتی ساختمان
  • میتوانید به راحتی آن را به رایانه متصل کرده و از طریق نرم افزار کنترل کنید.
  • میتوانید حساسیت ویژه ای را برای هر دتکتور انتخاب کنید.
  • هشدارها در چندین مرحله و در قالب پیش هشدار و در نهایت هشدار اصلی بروز پیدا می کند.
  • سنسورها این قابلیت را دارند که به طور مداوم مورد آزمایش و نظارت قرار گیرند.
  • در صورت ایجاد تغییرات محیطی موثر بر سنسورها، قابلیت جبران وجود دارد.
  • انعطاف پذیری بالایی میان روابط ورودی ها و خروجی سیستم ها وجود دارد.
  • دارای دقت بالا جهت شناسایی تمامی مولفه های میدانی و همچنین تشخیص دقیق محل آتش سوزی
مدیر سایت