پچ کورد چیست و چه کاربردی دارد؟ یکی از مهمترین تجهیزات پسیو، پچ کورد (Patch Cord) می باشد. به طور کلی پچ کورد جهت اتصال بین سوئیچ شبکه و پچ پنل و همچنین اتصال بین کامپیوتر (کارت شبکه) و پریز شبکه استفاده می شود. در این مقاله از زینت قصد داریم در رابطه با پچ کوردها، انواع و کاربرد آن توضیح دهیم.
پچ کورد شبکه چیست؟
پچ کورد همون کابل شبکه است که دو سر اون سوکت شبکه نصب شده و طول کوتاه پچ کورد اون رو برای استفاده در فواصل کوتاه مناسب کرده. حتما یکی از این پچ کوردها رو در خونه یا محل کار دیدین و از اون برای وصل کردن مودم یا روتر به کامپیوتر یا لپتاپتون استفاده کردین.
انواع پچ کورد چیست؟
در ادامه مقاله patch cord چیست در خصوص انواع این کابل صحبت میکنیم:
پچ کوردها در انواع مختلفی با توجه به نوع کانکتور، طول، نوع کابل و خصوصیات دیگر تولید میشوند. برخی از انواع پرکاربرد پچ کوردها عبارتند از:
پچ کورد UTP
این نوع پچ کورد با کابل UTP ساخته میشود و برای اتصال دستگاههایی با سرعت گیگابیت به کار میروند. این پچ کوردها معمولاً برای اتصال کامپیوترها، سوئیچهای شبکه و روترها استفاده میشوند.
پچ کورد STP
این نوع پچ کورد با کابل STP ساخته میشود و برای کاربردهایی که نیاز به حفاظت از شبکه در برابر تداخل الکترومغناطیسی دارند، مناسب هستند. این پچ کوردها معمولاً برای اتصال دستگاههایی با سرعت 5 گیگابیت به کار میروند.
پچ کورد Crossover
این نوع پچ کورد برای اتصال دستگاههایی به کار میرود که هر دو آنها مستقیم هستند و نیاز به سوئیچ شبکه ندارند. به عبارت دیگر، این پچ کوردها برای اتصال دستگاههای مشابه به کار میروند، مانند اتصال دو کامپیوتر به یکدیگر یا اتصال دو سوئیچ به یکدیگر.
پچ کورد Shielded
این نوع پچ کورد با کابل STP ساخته میشود و دارای پوشش فلزی برای جلوگیری از تداخل الکترومغناطیسی است. این پچ کوردها بیشتر برای اتصال دستگاههایی با سرعت ۱۰ گیگابیت به کار میروند و در محیطهایی با تداخل الکترومغناطیسی بالا، مانند محیطهای صنعتی و پزشکی، استفاده میشوند.
پچ کورد Fiber Optic
این نوع پچ کورد با کابل پچ کورد فیبر نوری ساخته میشود و برای انتقال دادهها با سرعت بالا و در فواصل بلند استفاده میشوند. این پچ کوردها معمولاً برای اتصال دستگاههای سوئیچینگ و روتینگ و همچنین برای اتصال به شبکههای اینترنتی استفاده میشوند.
در ادامه این مقاله به طور مفصل درباره این نوع از پچ کورد صحبت میکنیم.
در کل، پچ کوردها با توجه به نوع کاربردی که دارند، خصوصیات مختلفی دارند و برای انتخاب درست پچ کورد، باید با نوع شبکه و دستگاهی که به آن وصل میشود، آشنا باشید.
انواع پچ کورد فیبر نوری
خوب است که بعد از بررسی سوالات پچ کورد چیست و پچ کورد فیبر نوری چیست به بررسی انواع پچ کورد فیبر نوری و کاربردهای پچ کورد فیبر نوری بپردازیم:
پچ کوردهای فیبر نوری در دو نوع سینگل مود و Multi Mode و با توجه به نوع کانکتور و نوع کابل، تولید میشوند. برخی از انواع پرکاربرد پچ کوردهای فیبر نوری عبارتند از:
پچ کورد Single Mode
این نوع پچ کورد برای اتصال دستگاههایی با سرعت بالا و در فواصل بلند به کار میروند. این پچ کوردها دارای کابل فیبر نوری با قطر کوچکتری هستند و با کانکتور LC، SC، FC، ST و MTRJ تولید میشوند.
پچ کورد Multi Mode
این نوع پچ کورد برای اتصال دستگاههایی با سرعت کمتر و در فواصل کوتاه به کار میروند. این پچ کوردها دارای کابل فیبر نوری با قطر بزرگتری هستند و با کانکتور LC، SC، FC، ST و MTRJ تولید میشوند.
پچ کورد MTP/MPO
این نوع پچ کورد برای اتصال به سوئیچها و پنلهای پچ با تعداد بالای پورت، به کار میروند. این پچ کوردها دارای کانکتور MTP/MPO هستند که به صورت ۱۲ یا ۲۴ فیبر در یک کانکتور قرار دارند.
پچ کورد Angle Polished
این نوع پچ کورد برای کاربردهایی که نیاز به کاهش انعکاس در محل اتصال دارند، مناسب هستند. این پچ کوردها دارای کانکتور LC/APC و SC/APC هستند که با زاویه سر بریده شدهاند.
در کل، برای انتخاب درست پچ کورد فیبر نوری، باید با نوع شبکه و دستگاهی که به آن وصل میشود، آشنا باشید و با توجه به نوع کانکتور و نوع کابل، پچ کورد مناسب را انتخاب کنید.
تفاوت پچ کورد و کابل شبکه:
هر کاربر می تواند یک کابل شبکه را برداشته به دو سر آن سوکت زده و از آن برای اتصالات شبکه استفاده نماید اما این کار علاوه بر صرف زمان و انرژی هزینه زیادی را نیز در بردارد. به طوری که علاوه بر وجود خطا نیاز به نیروی انسانی ماهر جهت انجام سوکت زنی خواهید داشت. از طرفی ممکن است در هنگام سوکت زنی کابل ها، سیم ها اشتباهی پانچ شده و انتقال داده را دچار اختلال نمایند. اما پچ کوردها توسط دستگاه های مخصوصی پانج شده و پس از تولید از لحاظ کیفیت و سلامت مورد بررسی قرار می گیرند، به همین دلیل امکان وجود خطا در آنها به حداقل می رسد.
علاوه بر سوکت زنی درست و اصولی، کابل های شبکه از نظر انعطاف پذیری و طول تفاوت دارند. همچنین کابل استاندارد مسی یک کابل واحد جامد است که روکش شده است اما پچ کورد شبکه رشته ای از سیم های نازک مسی است. بنابراین میرایی یا افت سیگنال در پچ کورد شبکه بیشتر از کابل جامد است بوده و به همین دلیل معمولا در طولهای کوتاهتری یافت می شوند.
پچ کورد ها تنوع رنگی زیادی دارن و در کابل کشی سازمان یافته، تمایز ایجاد میکنن و با استفاده از رنگ اونها می توانید راحتتر اتصال مورد خود را پیدا کنید. آن ها معمولا در طولهای کوتاه تولید شده پس اتلاف کمتری دارن و احتمال تاثیر گذاری نویز کمتر خواهد بود.
کابل شبکه Cat6A U/UTP برند CORNING آلمان حلقه 500 متری LSZH
پس می توان گفت استفاده از پچ کوردها سبب:
- موجب صرفه جویی در زمان کابل کشی
- کاهش احتمال بروز خطا
- کمتر شدن احتمال نویز و آسیب دیدن داده ها
- تنوع در استفاده از رنگ ها
آیا می توان از کابل شبکه به جای پچ کورد استفاده کرد؟
بله می توان اما لازم به ذکر است که استفاده از کابل شبکه علاوه بر صرف وفت و انرژی، صرف هزینه هم دارد. به این صورت که شما می بایست شخصی مسلط به سوکت زنی را استخدام کنید تا بتواند بدون ایراد کابل شبکه شما را در اندازه های مختلف سوکت بزند.
استفاده از پچ کوردها به این دلیل مزیت دارد که آنها در اندازه های مختلف تولید، سوکت زنی و عرضه می شوند. قبل از ورود آنها به بازار، کلیه آزمایش های لازم جهت سلامت آنها انجام شده و بدون ایراد به دست مصرف کننده می رسند. پس می توان گفت استفاده از کابل شبکه به جای پچ کورد، نه تنها هزینه شما را کاهش نمی دهد، بلکه می تواند باعث هدر رفت زمان و انرژی شما گردد.
معرفی برندهای مختلف سازنده پچ کورد:
برندهای مختلفی در زمینه تولید تجهیزات پسیو مانند پچ کوردهای شبکه فعالیت دارند که معروف ترین آنها شامل:
- Legrand:
یکی از پرفروشترین پچ کورد های شبکه موجود در بازار پچ کورد لگراند می باشد. لازم به ذکر است که این دو نوع کابل را می توانید به صورت شیلددار (SFTP) و یا بدون شیلد (UTP) خریداری نمایید. همچنین بنا به نیاز شبکههای مختلف، لگراند دو روکش PVC و LSZH رو برای این محصول در نظر گرفته. پچ کورد لگراند در رنگهای آبی، قرمز، سبز و زرد و در متراژهای 0.5، 1، 2، 3، 5، 10، 15 و 20 متری تولید میشه.
- Nexans:
یکی دیگر از برندهای معروف در زمینه تجهیزات پسیو شبکه برند فرانسوی نگزنس می باشد که محصولات با کیفیتی را روانه بازار می کند. یکی از این محصولات پچ کورد است که می توانید بسته به نیاز خود، یکی از انواع پچ کورد نگزنس بدون شیلد (UTP) یا شیلددار (SFTP) رو انتخاب نمایید. یکی از فاکتورهایی که پچ کورد نگزنس با اون شناخته می شود، رنگ نارنجی روکش کابل ها می باشد.
جنس روکش آنها PVC و یا LSZH است. با توجه به فاصلههای بین تجهیزات مختلف شبکه، شما می توانید یکی از متراژهای 0.3، 0.5، 1، 2، 3، 5 و 10 متر رو خریداری نمایید.
- AMP:
شرکت امپ نیز در زمینه تولید تجهیزات پسیو معروف بوده و پچ کوردهایی در 7 رنگ سبز، زرد، آبی، نارنجی، مشکی، قرمز و طوسی تولید می کند. این برند بچ کوردهایی در متراژهای مختلف و بدون شیلد تولید می کند.
این برند نیز همانند امپ عمل کرده و پچ کوردهایی در رنگ های مختلف، متراژهای مختلف و بدون شیلد تولید می کند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.