کمپرسور تبرید (برودتی) چیست؟

کمپرسور تبرید

کمپرسور تبرید یا کمپرسور برودتی وظیفه فشرده سازی گازهای تبرید را بر عهده دارد و باعث حرکت گاز از قسمتی به قسمت دیگر می شود. کمپرسور تبرید، گاز خروجی از اواپراتور را که دارای فشار و دمای پایین است، دریافت می کند و با افزایش دما و فشار آن را مجددا به سیکل تبرید باز می گرداند. برای بررسی بیشتر با زینت همراه باشید.

به چه چیزی کمپرسور برودتی گفته می‌شود؟

قبل از اینکه به سراغ معرفی انواع کمپرسورهای برودتی برویم؛ بهتر است که با مکانیزم کلی عملکرد آن‌ها آشنا شوید و بدانید به طور کلی تجهیزات برودتی کار می‌کنند.

کمپرسور برودتی حجم گازها را کاهش می‌دهد و باعث افزایش فشار آن‌ها می‌شود؛ در واقع این تجهیزات باصرف انرژی مکانیکی سیال یعنی همان مبرد را به داخل خود می‌کشند و فشرده‌اش می‌کنند؛ این کار باعث افزایش دمای مبرد می‌شود؛ بنابراین بعد از انجام آن سیال وارد فرآیند خنک‌سازی می‌گردد؛ در این فرآیند دمای سیال کاهش می‌یابد و آماده خروج از تجهیز برودتی می‌شود.

تاریخچه کمپرسور برودتی

همان طور که گفتیم فروش کمپرسور وسیله ای است که گاز را فشرده می کند. می توان گفت 5 هزار سال قبل از میلاد مسیح، انسان از وسایلی به عنوان فشرده ساز استفاده می کرده است. زمانی که انسان شروع به ذوب کردن فلزات کرد، برای فشرده سازی گاز و انتقال آن از دمنده ها استفاده می کرد.

بنجامین فرانکلین در سال 1785 یک گام اساسی در این زمینه برداشت. او از یک دمنده و مقداری الکل استفاده کرد و دمای اجسام را پایین آورد. بنجامین هوای فشرده شده را با استفاده از دمنده، از روی الکل گذراند. بدین ترتیب او دما را تا حد دمای یخ زدگی پایین اورد. با این کار او سیستم های خنک سازی با روش های مکانیکی را اختراع کرد.

بعدها آمونیا به عنوان اولین ماده ی مبردی برای پایین آمدن دما استفاده می شد. اواسط قرن نوزدهم بود که وسیله ای شبیه سیکل های مبرد ابداع شد. این وسیله مایع را با استفاده از گرما به گاز تبدیل می کرد. در مرحله بعد گاز تولید شده فشرده می شد و با استفاده از کندانسور دمای آن پایین می آمد و مجددا به مایع تبدیل می گشت. در سال های بعد کمپرسور پیشرفت های زیادی به خود دید. کمپرسورهایی با ساخت پیچیده تر و بازدهی بالاتر نسبت به نوع پیستونی وارد بازارشد.

کمپرسور تبرید

کاربرد کمپرسور تبرید در چیست؟

کاربرد کمپرسورها بسیار وسیع است. از استفاده در منزل تا صنایع مختلف، کاربردهای فراوانی برای کمپرسورها وجود دارد. وقتی تایر خودرویتان را باد می کنید در حال استفاده از کمپرسور هستید. در چیلر ها و یخچال ها از کمپرسور استفاده می شود.

از دیگر کاربردهای کمپرسورها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •  ذخیره کردن هوای زیردریایی برای موارد بعدی
  • کاربرد در سوپرشارژر و توربوشارژرها جهت غلظت دادن به اکسیژن و بهبود عملکرد موتورهای احتراق
  • انتقال برخی پودرها با استفاده از گاز فشرده
  • استفاده در سیستم های تهویه
  • سریع تر شدن سرعت واکنش ها در فرآیندهای شیمیایی
  • کمک به فرآیند احتراق در دیگ های بخار و ماشین های مخصوص احتراق
  • فشار لازم برای مخازن تحت فشار
  • فرآیندهای شیمیایی
  • ورود گاز به میدان های نفت
  • فرآیند تصفیه گا
  • استفاده در توربوفن ها و توربوجت ها برای فراهم کردن شرایط احتراق سوخت.
  • خطوط لوله مخصوص حمل و نقل گاز طبیعی جهت انتقال گاز از مراحل تولید به مراحل نهایی و مصرف
  • استفاده در صنعت و تولید مانند صنایع ساختمانی به جهت قوی تر کردن ابزار پنوماتیک
  • استفاده در چرخه های تبرید مخصوص تجهیزات تبریدی
  • برای ایجاد فشار بالاتر از محیط برای هواپیماهای تحت فشار
  • در توربین های گازی جهت فشرده کردن هوای ورودی
  • برای ذخیره گازهای تولید شده یا تسویه شده در میزان کم، استفاده در پزشکی برای سیلندرهایی با فشار بالا، مواردی مانند جوشکاری و…
  • استفاده هایی مانند تایرهای پنوماتیک
  • در سیلندرهای غواصی برای ذخیره گاز تنفسی و مواردی مانند غواصی اسکوبا، اکسیژن درمانی هیپرباریک و…
  • در حمل و نقل جاده ای و ریلی. برای تجهیزاتی مانند گیربکس، کنترل موتور، شیشه های جلو،درب و…( جهت تهیه هوای فشرده)

نحوه عملکرد کمپرسورهای برودتی

همان طور که گفته شد نحوه عملکرد کمپرسور ‌ها به شکلی است که باید جریان هوا را خنک کنند، اما این کار به چه شکلی انجام می‌شود؟ برای آن که این قطعات عملکرد مناسبی داشته باشند، لازم است تا حتماً در همان ابتدای کار هوای خارجی به داخل کمپرسور مکیده شده و فشرده‌سازی شود. این کار باید به سرعت انجام شود و همین سرعت و قدرتی که در این بین استفاده می‌شود، می‌تواند سبب افزایش پیدا کردن دمای کلی هوا شود.

نمی توان هوای گرم را وارد سیستم کرد و لازم است تا حتماً این هوا مجدداً سرد شود. به همین دلیل نیز هوا پس از مکیده شدن به داخل کمپرسور از یک چرخه خنک کنندگی رد می‌شود که بتوان دمای آن را پایین آورد.

برای آن که بتوانید نحوه عملکرد یک کمپرسور برودتی را هرچه بهتر و ساده‌تر متوجه شوید، لازم است بدانید که چه مراحلی در عملکرد آن دخیل هستند و سبب می‌شوند تا کمپرسور بتواند کار کند.

تمامی این مراحل که شامل 5 مرحله اصلی و کلی می‌شوند را با نام چرخه خنک ساز می‌شناسند که شامل تبخیر، فشرده‌سازی، می‌عات، دریافت و انبساط می‌شود.

انواع کمپرسورهای برودتی چیست؟

کمپرسورهای برودتی براساس عملکردشان به انواع مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند که در ادامه معرفی آن‌ها را انجام می‌دهیم و شرح مختصری در موردشان می‌دهیم.

کمپرسورهای پیستونی ( رفت و برگشتی )

در واقع این کمپرسورها از یک پیستون متحرک برای مکش و فشرده‌سازی استفاده می‌کنند. هنگامی که پیستون حرکت می‌کند؛ حجم داخل موتور افزایش پیدا می‌کند و فشار کاهش می‌یابد؛ این کاهش فشار راه را برای ورود گاز به داخل کمپرسور را هموار می‌کند؛ از این نوع کمپرسورها بیشتر برای مصارف خانگی و همچنین در کولر های گازی استفاده می‌شود؛ البته در برخی از حوزه‌های صنعتی نیز به کار می‌رود.

کمپرسورهای اسکرال( حلزونی)

برای اولین‌بار از این کمپرسورها در سال 1987 برای چیلرهای تراکمی 60 تن تبریدی با قدرت 1 تا 25 تن استفاده شد؛ این کمپرسورها سوپاپ مکش و دهش ندارند و دارای دو صفحه چرخشی متحرک و ثابت هستند؛ پس از ورود گاز از دو طرف صفحات، به طرف مرکز هدایت می‌شود و متراکم می‌شود تا از وسط صفحه خارج شود.

کمپرسور تبرید

کمپرسور‌های گریز از مرکز

کمپرسور‌های گریز از مرکز شامل دو پروانه یا دمنده هستند که قابلیت فشرده‌سازی حجم زیادی از گاز را دارند؛ این کمپرسور از نوع دینامیکی است و پایه اصلی کار آن انرژی جنبشی به شمار می‌آید.

کمپرسورهای اسکرو ( پیچی )

این نوع از کمپرسورها را باید جزو موارد دوار به حساب آورد.؛ کمپرسورهای اسکرو (پیچی) توان تبرید 20 تا 300 تنی دارند و بازدهی آن‌ها نسبت به کمپرسورهای پیستونی بیشتر و از کمپرسورهای گریز از مرکز کم‌تر است.

نحوه انتخاب کمپرسور برودتی

در زمان انتخاب کمپرسور برودتی می بایست موارد زیر را مدنظر قرار داد:

  • دمای کاری اواپراتور
  • دمای کاری کندانسور
  • بار برودتی
  • نوع گاز مبرد مصرفی
  • هزینه راه اندازی

کاربرد کمپرسور تبرید

از این مدل کمپرسورها در سیستم های تبریدی مانند چیلر تراکمی، سردخانه، درایرهای تبریدی، یخچال های خانگی و صنعتی، اسپیلت و سایر دستگاه هایی که سیستم عملکرد آنها سیکل تبرید است استفاده می شود.

قیمت کمپرسور تبرید

قیمت کمپرسور برودتی به نوع کمپرسور انتخابی و برند آن بستگی دارد. از ویژگی های مهم کمپرسورهای سردخانه می توان به گاز مبرد مصرفی و ظرفیت تبرید اشاره کرد که تاثیر بسیاری در قیمت دارند. لازم به ذکر است روغن کمپرسور برودتی متناسب با نوع برند انتخابی می باشد. کارشناسان بخش کمپرسور زینت ارائه دهنده خدمات مشاوره وخرید انواع کمپرسور های تبرید هستند. برای دریافت اصلاعات بیشتر می توانید با آنها تماس حاصل نمایید.

مدیر سایت
ارسال دیدگاه