کیستون چیست ؟

کیستون شبکه

تعداد زیادی تجهیزات و قطعات ریز و درشت، کلیت شبکه رو شکل میدن و اون رو آماده‌ استفاده توسط کاربر می‌کنن. البته اکثر کاربرهای عادی اطلاع چندانی از کارکرد این اجزای مهم ندارن. کیستون یکی از این قطعات حیاتی شبکه محسوب میشه که احتمالا بدون اینکه بدونید باهاش سر و کار دارید. در این مقاله تلاش می‌کنیم به سوالی که الان در ذهن شماست، یعنی «کیستون چیست؟» جواب بدیم و انواع این تجهیزات رو به شما معرفی کنیم با زینت همراه باشید.

کیستون چیست ؟

به‌طور خلاصه میشه کیستون ( Keystone ) رو واسطه‌ ارتباط تجهیزات با همدیگه معرفی کرد. اگه بخوایم بحث رو در حوزه‌ شبکه ادامه بدیم، باید سوالمون رو به‌صورت «کیستون شبکه چیست؟» مطرح کنیم. کیستون شبکه هم نقشی مشابه در شبکه داره و به اتصال تجهیزات شبکه به همدیگه کمک می‌کنه. ساختار کلی اکثر کیستون های شبکه به این صورته که در سمت ورودی اون‌ها، کابل شبکه و در قسمت خروجی این قطعات، پورت لن یا RJ-45 مشاهده میشه. کیستون شبکه علاوه بر اتصال تجهیزات به همدیگه، میتونه ارتباط بین دو نقطه از شبکه رو از طریق کابل تسهیل کنه.

این نوع از کیستون که در حال حاضر ازش استفاده می‌کنیم، در سال 1995 و توسط ICC طراحی شده. اما شروع به‌کارگیری از کیستون به سال 1979 برمی‌گرده؛ یعنی زمانی که برند AMP برای کابل‌کشی تلفن سراغ این قطعه رفت. اگه فورا این سوال به ذهنتون خطور کرده که «کیستون تلفن چیست؟» باید خدمتتون عرض کنیم که ساختار کلی این قطعه شبیه کیستون شبکه است، اما در جایی دیگه و برای اتصال تجهیزاتی متفاوت مورد استفاده قرار می‌گیره. به‌احتمال زیاد با کیستون تلفن از نزدیک آشنایی دارید؛ پورت RJ-11 که امکان اتصال دستگاه تلفن به پریز رو براتون فراهم می‌کنه، نوعی کیستون تلفن هست.

کیستون چه کاربردی در شبکه دارد؟

همانطور که گفته شد، برای ارتباط دادن کابل شبکه با تجهیزاتی مانند مودم، سوئیچ و روتر از این قطعه استفاده می شود. از یک سمت کیستون شبکه به کابل شبکه متصل می شود و از طرف دیگر خود به انواع پورت مادگی مانند RJ – ۴۵  ارتباط می گیرد.

در قسمت های مانند پنل باکس های روکار برای نصب روی دیوار، فیس پیلیت های روی ترانکینگ و پچ پنل ها از آن استفاده می شود. سالهاست از کیستون شبکه برای کار کابل کشی تلفن استفاده شده است و روز به روز پیشرفته تر شده اند. اما می خواهیم ببینیم که کاربرد کیستون چیست و چه انواعی دارد؟

کیستون

 کیستون شبکه در کجا به کار می رود؟

بیشترین استفاده از کیستون ها در تجهیزات شبکه و تلفن است. در حالی که کیستون بیشتر برای تلفن و در شبکه ها به کار گرفته می شود؛ اما این را هم باید بدانید که به عنوان یک رابط عمل می کند و ممکن است به هر دستگاهی که پورت مادگی داشته باشد، متصل شود. از این رو فقط برای تلفن و شبکه استفاده نمی شود.

کیستون ها به چند دسته تقسیم می شوند ؟

کیستون‌های شبکه با توجه به دیدگاه های مختلف  گروه بندی می‌شوند.

  1. محل نصب یا به کارگیری: دسته بندی اول متناسب با محل قرارگیری و نصب کیستون می‌باشد. کیستون ها در انواع مختلفی تولید و مورد استفاده قرار می‌گیرند از جمله آن‌ها عبارت‌اند از: پچ پنل، باکس‌های روکار جهت نصب تجهیزات بر روی دیوار، باکس‌هایی که به صورت روکار نصب می‌شوند، باکس‌های کف خواب، فیس پلیت‌های مختلف برای نصب روی ترانکینگ و …. با توجه به مطالب گفته شده، هر یک از کیستون‌ها باید در مکان خاص خود مورد استفاده قرار بگیرند. در صورتی که از یک کیستون در جای خاص خود استفاده نشود، عمل مهم نصب تجهیزات به درستی انجام نمی‌شود و ارتباط بین تجهیزات موجود مختل خواهد شد.
  2. کیستون از نظر رده بندی یا category: گروه دوم از دسته بندی کیستون‌ها بر اساس دیدگاه گروه‌های CAT 5 , CAT 5e , CAT 6 ,CAT 6a , CAT 7 , CAT 7a  دسته بندی می‌شوند.
  3. جنس کیستون: دسته بندی سوم کیستون بر اساس جنس ساخته شده کیستون‌ها می‌باشد. جنس بدنه کیستون‌ها با هم متفاوت است. دسته‌بندی کیستون از لحاظ جنس بدنه به دو دسته کلی گروه فلزی و تمام پی وی سی تقسیم می‌شود.

کیستون‌های فلزی در بسیاری ازموارد کاربرد دارند از جمله هنگامی که کابل‌های شبکه از قسمتی عبور می‌کنند که جریان برق عبور می‌کند تا در سراسر شبکه سیستم ارتینگ بصور کاملا صحیح برقرار گردد، در این حالت استفاده از کیستون‌های فلزی  امری الزامی است تا سیم ارت کابل شبکه به بدنه فلزی کیستون متصل شده تا عبور جریانات القایی تا چاه ارت کامل شود.

انواع کیستون شبکه

کیستون رو بر اساس معیارهای مختلف مثل نوع جک یا محل نصب به انواع گوناگون تقسیم می‌کنن. در یک نگاه کلی، هر رابطی که از یک طرف به کابل و از سوی دیگه به یک پورت مادگی وصل باشه، میشه در دسته‌ کیستون ها قرار داد؛ بنابراین تنوع این تجهیزات بسیار بالاست و شناخت اون‌ها ضرورت زیادی داره. در ادامه مهم‌ترین دسته بندی های کیستون رو با هم مرور می‌کنیم.

نوع جک

کیستون رو از لحاظ کاربرد به دو دسته ی اصلی کیستون شبکه و کیستون تلفن تقسیم می‌کنن. همون‌طور که پیش از این گفتیم ساختار کلی این دو نوع شبیه به هم هست، اما تفاوت این دو نوع کیستون چیست؟ کیستون شبکه میزبان سوکت های 8 پین هست. بنابراین اندازه‌اش از کیستون تلفن که با سوکت های 6 پین سازگاری داره، بزرگ‌تره. البته به‌جز دو نوع پرکاربرد RJ-45 و RJ-11 ، کیستون های دیگه‌ای هم در بازار موجوده؛ مثل RJ11 ، RJ14 و RJ25 برای تلفن و RJ48 و RJ61 برای شبکه.

با این حال کاربرد کیستون به بحث شبکه و تلفن محدود نمیشه. جک 3.5 میلی‌متری هدفون و پورت های USB و HDMI از انواع دیگه‌ این تجهیزات هستن که احتمالا به‌طور روزانه باهاشون سروکار دارید.

پهنای باند و نرخ انتقال دیتا

در بحث تجهیزات شبکه، دو عامل پهنای باند (فرکانس) و نرخ انتقال دیتا (سرعت)، اهمیت زیادی دارن. کابل شبکه اصلی‌ترین تجهیزات پسیو شبکه محسوب میشه و استاندارد کلی هر شبکه رو تعیین می‌کنه. با معیار قرار دادن این دو عامل، کابل شبکه به طبقه یا Category های مختلفی تقسیم میشه که تجهیزات دیگه مثل کیستون هم از این Cat ها پیروی می‌کنن.

کیستون هایی که از Cat های متفاوت هستن، حداقل در یکی از دو مورد پهنای باند و نرخ انتقال دیتا با هم اختلاف دارن. مثلا کیستون Cat6 از پهنای باند 250 مگاهرتز (MHz) و سرعت 10 گیگابیت یا 10000 مگابیت بر ثانیه (Mbps) پشتیبانی می‌کنه؛ اما پهنای باند کیستون Cat5e به 100 مگاهرتز و سرعت اون به 1000 مگابیت بر ثانیه محدود میشه. نکته‌ مهم در مورد انتخاب کیستون مناسب اینه که این قطعه باید با کابل شبکه سازگار و هماهنگ باشه تا شبکه شما حداکثر بازدهی رو داشته باشه. مثلا اگه از کابل Cat6 استفاده می‌کنید، لازمه کیستون Cat6 رو هم انتخاب کنید؛ وگرنه یکی از این دو قطعه نمیتونه همه‌ ظرفیت‌های خودش رو به نمایش بذاره.

داشتن یا نداشتن شیلد

کیستون هم مانند کابل شبکه میتونه از نوع شیلددار یا بدون شلید باشه. حتما براتون سوال پیش اومده که شیلد کیستون چیست؟ شیلد در واقع لایه‌ای حفاظتیه که هدف از به کارگیری اون، کاهش نویز در شبکه است. بنابراین کیستون های شیلددار (SFTP) نسبت به کیستون های بدون شیلد (UTP) در برابر نویز و تداخل الکترومغناطیسی مقاومت بیشتری از خودشون نشون میدن. در موقعیت‌هایی که تراکم کابل و تجهیزات وجود داره، استفاده از کیستون شیلددار به حفظ کیفیت شبکه کمک می‌کنه؛ اما برای شرایط عادی مثل مصارف خانگی کیستون بدون شیلد که قیمت مناسب‌تری داره، گزینه‌ منطقی‌تر به‌حساب میاد.

محل نصب

کیستون شبکه به‌ خاطر کاربرد گسترده‌ای که داره در شکل‌ها و اندازه‌های مختلفی ساخته میشه تا برای نصب در محل‌های مختلف مناسب باشه. به‌طور کلی، این قطعه در 5 محل مختلف یعنی پچ پنل، باکس روکار روی دیوار، باکس توکار داخل دیوار، باکس کف خواب و فیس پلیت روی ترانکینگ مورد استفاده قرار می‌گیره. بنابراین از این جهت کیستون رو میشه به 5 دسته‌ مختلف تقسیم کرد. موقع خرید کیستون دقت داشته باشید که هرکدوم از این گروه‌ها مخصوص استفاده در موقعیت خاص خودشون طراحی میشن و نمی‌تونید اون‌ها رو در هر محلی که مدنظرتونه نصب کنید.

تقسیم بندی های دیگر

اما طبقه بندی های دیگر کیستون چیست؟ علاوه بر دسته‌بندی‌هایی که توضیح دادیم، انواع کیستون شبکه رو به شکل‌های دیگه‌ای هم تقسیم‌ می‌کنن که خیلی کوتاه به اون‌ها اشاره می‌کنیم.

کیستون براساس جنس بدنه به دو دسته‌ فلزی و تمام PVC تقسیم میشه که نوع اول مخصوص انتقال جریان برق و سیستم ارتینگ طراحی شده.

با معیار قرار دادن ابعاد و اندازه، کیستون ها به دو گروه باریک و پهن تقسیم میشن که انتخاب اون‌ها با توجه به محل نصب صورت می‌گیره.

کیستون شبکه رو بر اساس رنگ هم میشه در دسته‌های مختلفی قرار داد. این قطعه رنگ‌بندی مشخصی داره که موقع راه‌اندازی شبکه به کمک شما میاد و فرآیند نصب رو با سرعت بیشتری به انجام میرسونه.

کیستون شبکه

نحوه نصب کیستون شبکه

معمولا بر روی هر کیستون شبکه یک جدول رنگی وجود دارد تا نصاب به کمک آن بتواند به راحتی اتصال کابل شبکه روی کیستون را انجام دهد. این جدول رنگی شامل دو ردیف رنگی که بیان گر class A و class B است، می باشند.
تنها نکته ای که هنگام نصب کیستون باید رعایت کنید آن است که در هر یک از شیار های کیستون سیمی را که رنگ بندیش با رنگ بندی چاپ شده کنار آن شیار یکسان است، قرار داده و با آچار پانچ ، سیم را بین تیغه های داخل شیار فشار دهید تا اتصال آن با کیستون برقرار شود.

مدیر سایت
ارسال دیدگاه