پچ پنل چیست؟ انواع پچ پنل کدام است؟ امروزه استفاده از شبکههای بیسیم بسیار رونق گرفته است، اما همچنان شبکههای سیمی نیز کاربردهای زیادی دارد و به وفور از آنها استفاده میشود. به منظور راهاندازی یک شبکه، به انواع مختلفی از تجهیزات و وسایل نیاز دارید. پچ پنل یکی از کاربردیترین این وسایل است که برای مرتب کردن اتاق سرور شما استفاده میشود. همچنین به کمک آن ایجاد تغییرات در زیرساخت کابل کشی نیز به سادگی انجام میشود. در ادامه به بررسی کاملتر این قطعه و مزایا و کاربردهای آن در شبکه میپردازیم با زینت همراه باشید.
پچ پنل یا patch panel چیست؟
پچ پنل به قطعه سختافزاری گفته میشود که بر روی آن تعدادی زیادی پورت جهت اتصال کابلهای LAN یا کابلهای فیبر نوری قرار گرفته است. این قطعه در اندازههای مختلف موجود است و هر کدام تعداد مشخصی پورت دارند که با توجه به نیاز خود میتوانید از آنها خریداری و استفاده کنید. به کمک این ابزار میتوانید دستگاههای مختلف IT را به یکدیگر متصل کنید.
زمانی که قصد راهاندازی یک شبکه را دارید با حجم زیادی از پورتها روبرو میشوید که باید به یکدیگر متصل شوند. برقراری ارتباط منظمتر میان این پورتها از طریق پچ پنل صورت میگیرد. در واقع هر پورت از طریق این پنل با پورتهای دیگر که در محلهای دیگر هستند، ارتباط برقرار میکند.
انواع پچ پنل شبکه
به صورت کلی انواع مختلفی از پچ پنل ها در دنیا تولید می شود اما سه دسته از آن ها پرکاربردترین و رایج ترین پچ پنل ها می باشند.
1. پچ پنل تلفنی
2. پچ پنل شبکه
3. پچ پنل فیبرنوری
پچ پنل تلفنی
پچ پنل تلفنی به پچ پنلی گفته می شود که بر روی آن تعداد زیادی کیستون تلفن قرار گرفته است. تمامی پچ پنل های تلفنی موجود در بازار مشابه یکدیگرند و تنها تفاوت آن ها با هم در برند سازنده، تعداد پورت و کیفیت است. در واقع از لحاظ کاربری هیچ تفاوتی با هم ندارند و ویژگی خاصی نیز ندارند که لازم باشد به آن توجه کنید. به عنوان مثال:
پچ پنل 50 پورت تلفنی لگراند
پچ پنل 24 پورت تلفنی نگزنس
هر دو مورد بالا تنها در تعداد پورت و برند با یکدیگر متفاوتند.
پچ پنل شبکه
پچ پنل شبکه به وسیله ای گفته می شود که بر روی آن تعدادی کیستون شبکه قرار گرفته است. این تعداد به صورت عمومی 24 یا 48 پورت می باشد. کیستون های قرار گرفته بر روی پچ پنل ها می تواند با یکدیگر متفاوت باشد و هنگام خرید آن می بایست دقت کنید تا مطابق با کابل شبکه مورد نیاز خود پچ پنل را خریداری کنید. به مثال زیر توجه کنید:
پچ پنل 24 پورت Cat5 UTP
پچ پنل 48 پورت Cat5 UTP
پچ پنل 24 پورت Cat6 SFTP
پچ پنل 48 پورت Cat7 SFTP
این چهار مدل از پچ پنل های موجود در بازار است که علاوه بر وجود تنوع در تعداد پورت ها، از نظر کتگوری کیستون ها با یکدیگر متفاوتند.
کیستون Cat6A کورنینگ آلمان فلزی شیلددار
پچ پنل فیبرنوری
پچ پنل فیبرنوری به پچ پنلی گفته می شود که دارای تعدادی پورت فیبرنوری می باشد. این پچ پنل ها دارای مدل های مختلفی از لحاظ اندازه، تعداد پورت، نوع پورت و نوع نصب هستند. به غیر از تعداد پورت پچ پنل فیبرنوری که نیاز به توضیح خاصی ندارد، پورت پچ پنل های فیبرنوری می تواند از نوع ST و یا SC باشد.
همچنین با توجه به نوع فیبر استفاده شده می تواند از نوع مالتی مود یا سینگل مود باشد. یک پچ پنل فیبرنوری می تواند شامل پورت های مختلفی با توجه به نیاز مصرف کننده باشد و معمولاً شرکت های تولید کننده امکان نصب و خرید تمامی پورت ها را بر روی یک پچ پنل برای خریدار ممکن می سازند.
انواع پچ پنل شبکه
همونطور که پیش از این گفتیم نوع کیستون مشخص میکنه پچ پنل برای استفاده در چه نوع شبکهای مناسبه. اما در تقسیمبندی پچ پنل موارد دیگهای رو هم در نظر میگیرن که در ادامه اونها رو توضیح میدیم.
انواع پچ پنل شبکه بر اساس استاندارد (Category)
پچ پنل رو هم مثل خیلی دیگه از تجهیزات شبکه بر اساس پهنای باند و فرکانس به ردههای (Cat) مختلفی تقسیم میکنن. این مسئله در واقع سرعتی که پچ پنل قادر به پشتیبانی از اون هست رو مشخص میکنه. درست مثل کابل شبکه و پچ کورد، در حال حاضر پچ پنلهای Cat5e و Cat6 جزو محبوبترینهای بازار هستن. نکته مهمی که در مورد پچ پنل هم صدق میکنه اینه که استاندارد این محصول باید تابع استاندارد کلی شبکه باشه. مثلا اگه کابل و پچ کورد از نوع Cat6 هستن، پچ پنل هم باید از این نوع باشه وگرنه یا کابل نمیتونه حداکثر راندمان خودش رو به نمایش بذاره، یا خود پچ پنل.
- پچ پنل cat5e
- پچ پنل act6
- پچ پنل cat6a
انواع پچ پنل شبکه بر اساس ماژولار یا غیر ماژولار بودن
یکی از تقسیم بندیهای رایج پچ پنل براساس ماژولار بودن یا نبودن این تجهیزات شکل گرفته. پچ پنل ماژولار این خوبی رو داره که به شما امکان نصب کیستونهای مختلف رو میده. این ویژگی در صورت خراب شدن یک یا چند کیستون به کمکتون میاد و دیگه مجبور نیستید به خاطر پورتهایی که مشکل پیدا کردن، کل پچ پنل رو تعویض کنید. در مقابل، اگه از پچ پنل غیر ماژولار استفاده کنید و پورتی رو خالی باقی نذارید، در صورت خراب شدن کیستونها چارهای جز تعویض پچ پنل ندارید. پچ پنل چیست و انواع آن بر اساس ماژولار بودن کدامند؟ دو دسته هستن:
- پچ پنل لودد loaded
- پچ پنل آنلودد unloaded
انواع پچ پنل شبکه بر اساس تعداد پورت
اکثر کاربرهای حرفهای که در مورد استانداردها و مزیت های ماژولار بودن پچ پنل اطلاعات کافی دارن، این معیار رو برای انتخاب پچ پنل مناسب در نظر میگیرن. تعداد پورتها تعیین میکنه که چه تعداد دستگاه میتونن به پچ پنل متصل بشن. در واقع، شما باید براساس وسعت شبکه و تعداد تجهیزاتی که در اختیار دارید، پچ پنل مناسب خودتون رو انتخاب کنید. پچ پنل های 16، 24، و 48 پورتی پرفروشترین انواع این محصول در بازار هستن؛ اما نمونههای غیراستانداردی از پچ پنلها هم تولید میشن که مثلا 32 پورت دارن. در کل برای شبکههای کوچیک اداری استفاده از پچ پنل 24 پورت رواج بیشتری داره.
- پچ پنل 16 پورت
- پچ پنل 24 پورت
- پچ پنل 48 پورت
مهمترین کاربردهای پچ پنل کدامند؟
به منظور اتصال خطوط ورودی و خروجی چندین پورت شبکه به کمک پچ پنلها به یکدیگر متصل میشود. پچ پنل در یک شبکه LAN کامپیوترها را به یکدیگر متصل کرده و علاوه بر آن برای اتصال آنها به خطوط خارجی نیز استفاده میشود. به کمک این خطوط میتوان به یک شبکه خارجی یا شبکهای بسیار وسیعتر متصل شد.
پچ پنل یک تابلو ایستا است که برای انتقال آسانتر دادهها استفاده میشود. این وسیله اتصال تمام دستگاهها را به سرور مرکزی سادهتر و راحتتر میکند. تصور کنید پچ پنلی وجود نداشته باشد و شما بخواهید کابل اترنت را مستقیم از دستگاه به سرور اصلی متصل کنید. این کار نه تنها هزینه زیادی به همراه دارد بلکه شبکه را بیش از اندازه شلوغ و درهم ریخته میکند.
برچسبهای قرار گرفته بر روی پچ پنلها کار را بسیار ساده و راحت میکند و به کمک آنها میتوانید تشخیص دهید که هر کابل دقیقاً از کجا آمده و به کجا متصل شده است. به این صورت عیبیابی شبکه نیز راحتتر انجام میشود. این وسیله برای کابلهای فیبر نوری نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
پچ پنل را درون رک شبکه قرار داده و تمام کابلها را به آن متصل میکنند. پچ پنل از کشیدن کابلهای طولانی میان دستگاهها و سرور اصلی جلوگیری میکند. با این کار از خم شدن و کاهش کیفیت کابلها نیز جلوگیری میشود.
مزایای پچ پنل در شبکه
پچ پنل وسیلهای بسیار ساده اما کاربردی است که مزایای زیادی برای شما در شبکه به همراه دارد. مهمترین مزیتهای استفاده از پچ پنل به صورت زیر هستند:
- اضافه کردن دستگاه در شبکه به راحتی انجام میشود، زیرا تمام پورتها به صورت منظم بر روی پچ پنل قرار میگیرند.
- هر کابل دقیقاً در جای مشخص قرار گرفته و همین موضوع سبب میشود تا شبکه با کمترین میزان شلوغی همراه شده و شبکهای کاملاً منظم ایجاد شود.
- از کابلهای کوتاهتر استفاده میشود و همین موضوع سبب میشود تا هزینه کابل کشی شبکه به میزان زیادی کاهش داشته باشد.
- تعمیر و نگهداری از شبکه بسیار ساده و راحت میشود.
وسیلهای بسیار ساده بدون هیچگونه طراحی پیچیدهای که در عین حال به بهبود عملکرد شبکه یک سازمان کمک زیادی میکند. هر محیطی که دارای تجهیزات زیادی باشد به کمک پچ پنل منظمتر شده و کار با آن سادهتر میشود.
تفاوت پچ پنل شبکه و سوئیچ
پچ پنل هیچ نقشی جز یک رابط برای آسانتر شدن اتصالات ندارد. (وجود این سخت افزار در شبکههای سیمی، اجباری و ضروری نیست) این در حالیست که سوئیچها میتوانند دستگاهها را به داخل شبکه متصل کنند تا به اینترنت، دسترسی داشته باشند. (وجود سوئیچ برای راهاندازی شبکه ضروری است) البته در برخی مواقع، میتوان از تجهیزات سوئیچینگ، به جای پچ پنلها استفاده کرد.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.