تفاوت اکتیو و پسیو شبکه چیست؟ یکی از مفاهیم رایج در علم شبکه اکتیو و پسیو است. معمولا متخصصان شبکه در صحبتهای تخصصی بسیار از دو مفهوم passive و active استفاده میکنند. اما تفاوت پسیو و اکتیو در شبکه چیست؟ در این مقاله میخواهیم به بررسی کامل مفاهیم passive و active بپردازیم. در ادامه همراه زینت باشید.
تجهیزات شبکه چیست؟
تجهیزات شبکه یا سخت افزار شبکه، دستگاههای فیزیکی هستند که برای ارتباط و تعامل بین سختافزارها در یک شبکه کامپیوتری مورد نیاز هستند. در ادامه به بررسی تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی شبکه و تجهیزات پسیو و اکتیو میپردازیم.
تجهیزات راه اندازی یک شبکه محلی و نحوه اتصال آنها پس از تهیه نقشه شبکه مرحله مهم و حساسی است. شبکه های کامپیوتری دارای اجزاء و تجهیزاتی هستند که هر کدام از آن تجهیزات وظیفه مشخصی دارند. به طور کلی تجهیزات شبکه به دو دسته ی اکتیو(Active) و پسیو(Passive) تقسیم میشوند.
تعریف پسیو در شبکه passive network
passive در لغت به معنای غیر فعال بوده و در دنیای شبکه در دو گروه مجزا بیان میشه؛ تجهیزات پسیو و خدمات پسیو. وقتی صحبت از تجهیزات یا خدمات پسیو میشه، منظور تجهیزات و خدماتیه که به جریان برق نیاز ندارن و روی تولید یا تقویت سیگنالهای شبکه هم تاثیری ندارن. این بخش از شبکه، به عنوان مکمل تجهیزات اکتیو برای انتقال داده بین دستگاهها و یا برای ایجاد زیرساختهای لازم شبکه مورد استفاده قرار میگیره. نمونهای از تجهیزات و خدمات پسیو شبکه پچ کورد شبکه و فرایند کابلکشی شبکهست. در ادامه بیان تفاوت اکتیو و پسیو شبکه، خدمات و تجهیزات پسیو رو با توضیحات دقیقتر بیان میکنیم.
خدمات پسیو شبکه
وقتی صحبت از خدمات است، یعنی داریم در مورد فعالیتهای تخصصی افراد صحبت میکنیم. در علم شبکه به تمام فعالیتهایی که مربوط به ایجاد زیرساختهای شبکه شده و هنوز به پیکربندی تجهیزات نرسیدن، خدمات پسیو میگن. در ادامه مهمترین خدمات پسیو شبکه رو که در راهاندازی هر شبکهای نیازمنده، مرور میکنیم:
- طراحی نقشه شبکه
- نصب تجهیزات شبکه مانند روتر و سرور و…
- کابل کشی شبکه از جمله کابلهای تلفن و برق
- نصب داکت و ترانکینگ در شبکه
- نصب پریز و کیستون در شبکه
- نصب رک و آمادهسازی فیزیکی اتاق سرور
- نصب دوربین مداربسته
- نصب سنسورها و تجهیزات هوشمندسازی جهت کنترل شبکه و زیرساخت
تجهیزات اکتیو شبکه چیست؟
تجهیزات اکتیو به تجهیزاتی گفته میشود که سیگنالهای الکترونیکی را تولید، بازتولید، هدایت و مسیریابی میکنند. تجهیزات اکتیو یا فعال، در شبکه سیگنالها را تولید میکند و از طریق تجهیزات پسیو سیگنالها را در شبکه جابه جا میکنند. تجهیزات اکتیو شبکه برای انتقال، مدیریت یا نظارت بر بستههایی که توسط شبکهها ارسال میشوند نیز به کار گرفته میشوند.
نبود هر یک از تجهیزات اکتیو باعث میشود عملکرد شبکه با مشکل روبرو شود. وجود برخی از آنها ضروری است و برخی تنها برای دسترسی سادهتر به اطلاعات استفاده میشود. مثلا وجود یک NAS در زمان پیادهسازی شبکه ضرورتی ندارد، اما هنگامی که صحبت از حجم زیادی از اطلاعات در میان باشد، وجود یک NAS که قابلیت پشتیبانی از دیسکهای سخت و حافظههای حالت جامد را دارد به میزان قابل توجهی باعث بهبود خدمترسانی و تسریع در روند انجام کارها میشود.
تفاوت اکتیو و پسیو در چیست؟
اگر بخواهیم بدون حاشیه به بررسی تفاوت اکتیو و پسیو بپردازیم باید بگوییم تجهیزات و خدمات پسیو به مجموعهای خدمات و تجهیزات اشاره دارد که انجام دادن آن سری از کارها هیچ گونه تغییری روی دادههای قابل انتقال در شبکه نمیگذارند؛ اما در اکتیو شبکه ما از تجهیزات و نرم افزارهایی استفاده میکنیم که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم باعث ایجاد تغییر در دادههای شبکه میشوند.
از جمله مهمترین خدمت پسیو شبکه میتوان به کابل کشی شبکه اشاره کرد. یکی از خدمات رایج اکتیو شبکه نصب انواع نرم افزار است.
تجهیزات اکتیو و پسیو شبکه
تجهیزات شبکه و یا پیاده سازی یک شبکه را میتوان به دو فاز کاملا جدا از یکدیگر تقسیم بندی کرد. این تقسیم بندی باعث میشود تا کارکرد هر قسمت از افرادی که در ارائه خدمات شبکه مشغول هستند به نحوه بهتری انجام شود.
- خدمات اکتیو – تجهیزات اکتیو
- خدمات پسیو – تجهیزات پسیو
پیاده سازی تجهیزات پسیو لازمه ورود به مرحله بعد یعنی تجهیزات اکتیو خواهد بود.
مجموعه اقدامات و خدماتی که برآیند آن راه اندازی یک شبکه از صفر تا صد را شامل میشود. در دسته خدمات اکتیو جای میگیرد. عموما در خدمات اکتیو با خدماتی رو به رو هستیم که باعث ایجاد یا اکشنی در شبکه میشوند. مانند نصب آنتی ویروسها که عملی رو دادههای ورودی انجام میدهد. منظور از خدمات پسیو مجموعه خدماتی است که به وسیله آنها دادهها بدون هیچگونه عملیاتی از یک نقطه به نقطهای دیگر در شبکه جا به جا میشوند. در ادامه دقیق دربارهی خدمات پسیو و اکتیو شبکه توضیح خواهیم داد.
خدمات پسیو شبکه چه خدماتی هستند؟
اولین قدم در پیاده سازی هر شبکه پیادهسازی و اجرا کردن خدمات پسیو آن است. پیش از اجرا کردن خدمات باید بدانید که پسیو شبکه چیست تا بتوانید میزان اهمیت آن را درک کنید. به نوعی میتوان گفت منظور از خدمات پسیو آن دسته از خدماتی است که زیر ساخت لازم برای خدمات اکتیو را فراهم میآورد. کابل کشی نمونه بارز از خدمات پسیو است. در یک تعریف جامعتر میتوان گفت تمامی خدمات و عملیاتهایی که در آن تجهیزات نصب شده صرفا کار انتقال اطلاعات را بر عهده داشته باشند و هیچگونه تغییری در سیگنالهای اطلاعات نداشته باشند، تجهیزات پسیو نامیده میشوند.
به نوعی میتوان گفت که خدمات پسیو شبکه از جمله مهمترین موارد راه اندازی یک شبکه است؛ چرا که در صورت وجود نداشتن این تجهیزات عملا شبکهای وجود نخواهد داشت. داشتن دیدگاه توسعه پذیری در این بخش از راه اندازی شبکه میتواند تا حد زیادی به موفقیت یک سازمان کمک کند.
خدمات پسیو شبکه
همان طور که گفته شد خدمات پسیو شبکه به خدماتی گفته میشود که عموما با سخت افزار سرو کار دارد. برای پیاده سازی یک شبکه نیاز است که در مرحله اول یک متخصص شبکه به خوبی نیاز سنجی کند تا در آینده دچار مشکل نشوید. وجود دید توسعه در هنگام پیاده سازی خدمات پسیو شبکه باعث خواهد شد تا از هزینههای اضافی آینده کاسته شود. در ادامه به چند نمونه از خدمات پسیو شبکه اشاره خواهیم کرد.
- نصب کیستون شبکه
- نصب پریز
- ارائه نقشه کابل کشی
- شماره گذاری نودهای شبکه
- تعویض شبکه کابلی قدیمی سازمانها
- ارتقاء تجهیزات سخت افزاری شبکه
- نصب تلفن
- انواع کابل کشی شبکه
- انواع کابل کشی شبکه
- نصب ترانک
- داکت کشی
- نصب انواع رک (رک دیواری و رک ایستاده)
- پیاده سازی نقشه کارهای انجام شده
- نصب شبکه کلاینتها
- نصب و راه اندازی تابلو برق
- نصب و راه اندازی سرور
- نصب یو پی اس یا همان برق اضطراری
- و …
خدمات اکتیو شبکه چه خدماتی هستند؟
پس از راه اندازی خدمات پسیو شبکه نوبت به راه اندازی و پیکربندی خدمات اکتیو شبکه میرسد. در حالت کلی همان طور که گفته شد خدمات اکتیو شبکه شامل مجموعه خدمات نرم افزاری و همچنین پیکر بندی میشود. به همین منظور تجهیزاتی که قابلیت تغییر، تعویض یا ایجاد یک حالت خاص روی یک سیگنال از دیتای عبوری را داشته باشند، تجهیزات اکتیو گفته میشود. خدمات اکتیو که در زمینه شبکه وجود دارد شامل موارد مختلفی از قبیل تامین امنیت، نصب و پیکربندی انواع نرم افزار و مواردی از این دست میشود که در ادامه به چند مورد آن اشاره شده است.
خدمات اکتیو شبکه
خدمات پسیو و اکتیو شبکه نیاز به آن دارد که متخصص اکتیو شبکه و پسیو کار شبکه به ارائه این دست از خدمات بپردازد. پیکربندی کردن یک سرور یک کار تخصصی و خاص است که گاهی اوقات از عهده تمامی افراد تحصیل کرده حتی در حوزه شبکه هم برنخواهد آمد. به همین منظور پیشنهاد میشود قبل از انتخاب فرد مورد نظر حتما از سابقه تجربی و دانش آن فرد به خوبی اطلاعات کسب کنید. در ادامه به چند نمونه از خدمات اکتیو شبکه اشاره خواهیم کرد.
- نصب و راه اندازی هر گونه آنتی ویروس
- نصب نرم افزارهای امنیتی
- تنظیم و پیکر بندی تجهیزات وایرلس
- انواع مجازی سازی
- ارائه سرویسهای مبتنی بر ویپ
- پیکربندی روتر
- پیکربندی سوئیچ
- نصب و راه اندازی پشتیبان گیر خودکار
- نصب سامانه های کنترل دسترسی
- نصب و پیکر بندی هر گونه فایروال
- نصب و راه اندازی هر گونه سیستم عامل (ویندوز / لینوکس)
- نصب و راه اندازی سرویسهای لینوکس
- نصب و راه اندازی سرویسهای ویندوز
- اره اندازی سرویسهای مجازی خصوصی
- و …
تفاوت تجهیزات اکتیو و پسیو
همانگونه از معنای لغوی مشخص است تجهیزات اکتیو (فعال) به ملزوماتی از شبکه اشاره دارند که نبود آنها به معنای از دست رفتن قابلیتی در شبکه میشود. بهطور مثال، نبود یک سوییچ مانع از آن میشود تا طیف گستردهای از تجهیزات را به شبکه متصل کرد. در حالی که تجهیزات پسیو (غیر فعال) به ملزوماتی اشاره دارند که ماهیت کارکردی آنها منوط به وجود ملزومات اکتیو است. بهطور مثال، یک کابل شبکه، مادامی که سوییچ یا سروری در شبکه نباشد کاربردی ندارد.
تفاوت اکتیو و پسیو شبکه
در قسمت قبل دیدیم شبکه پسیو و اکتیو چیست حال به بیان تفاوت این دو شبکه میپردازیم. نوع شبکه در بررسی تفاوت شبکه اکتیو و پسیو نقش مهمی دارد. شبکه اکتیو مسی یکی از انواع اصلی است که دستهبندیهای مختلفی دارد. تفاوتی که میان شبکه اکتیو مسی و پسیو مسی وجود دارد این است که برخی تجهیزات، همچون آمپلیفایر به منظور تقویت سیگنالهای آسیب دیده استفاده میشود و این اطمینان را میدهد که سیگنالها میتوانند تا مسافتهای طولانی منتقل شود.
ساختار شبکههای اکتیو مسی پیچیدهتر از شبکههای پسیو است و بدون استفاده از تجهیزات اکتیو غیر قابل استفاده است. شبکه پسیو نوری یکی دیگر از انواع پسیو شبکهها است و شباهت زیادی با شبکه پسیو مسی دارد، با این تفاوت که در این شبکهها، به جای کابلهای شبکه مثل کواکسیال از کابلهای نوری استفاده میشود. در این نوع شبکه، کوپلر نقش کلیدی دارد و وظیفه آن، توزیع و جفت سیگنالهای نوری است. البته در شبکههای پسیو نوری میتوان از اسپلیتر نوری برای توزیع سیگنالهای نوری استفاده کرد.
نحوه نظارت بر شبکه جنبه دیگری از تفاوت شبکه اکتیو و پسیو را مشخص میکند. مانیتورینگ شبکه اکتیو synthetic monitoring نام دارد. در روش مذکور ترافیک آزمایشی به شبکه تزریق میشود تا خطاها یا مشکلات درون شبکه شناسایی شوند. این روش در یافتن و گزارش دادههای بلادرنگ مثل از دست دادن بسته، جیتر (jitter) ، زمان پاسخ پروتکلهای http و https و غیره کمک میکند.
فرایند نظارت پسیو شبکه شامل ثبت و تجزیه و تحلیل ترافیک واقعی کاربران برای درک روندهای استفاده از شبکه است. در این حالت ابزار نظارتی میتواند به ردیابی این موضوع بپردازد که کدام عناصر شبکه پهنای باند موجود را مصرف میکنند. در این روش به جای تزریق دادههای آزمایشی برای تجزیه و تحلیل ترافیک از دادههای واقعی کاربران استفاده میشوند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.