مودم فیبر نوری چیست؟

مودم فیبر نوری

مودم فیبر نوری که حرف اختصار آن (FOM) است، به عنوان رابط اتصال بین دستگاه الکترونیکی و شبکه اینترنت عمل می‌کند. در این شبکه از کابل فیبر نوری برای نقل و انتقالات سیگنال استفاده می‌شود. مشترک FTTH برای اینکه از مودم فیبر نوری خود استفاده کند باید یک پچ‌کورد فیبر نوری سینگل مود SC-SC نیز تهیه کند. با این مقدمه در ادامه، توضیحی کوتاه در ارتباط با اینکه مودم فیبر نوری چیست ارائه می‌دهیم و سپس به کارکرد مودم فیبر نوری و انواع مودم‌های فیبرنوری می‌پردازیم. با مجله زینت همراه باشید.

مودم فیبر نوری چیست؟

یک مودم فیبر نوری یا FOM که مخفف عبارت لاتین Fiber Optic Modem است، به عنوان یک رابط بین یک دستگاه الکترونیکی و یک شبکه‌اینترنتی عمل می‌کند.

این مودم‌ها با مودم‌های DSL معمولی متفاوت هستند زیرا انتقال سیگنال از طریق کابل‌های مسی انجام نمی‌شود بلکه از یک شبکه کابل فیبر نوری برای انتقال سیگنال استفاده می‌کند.

مودم فیبر نوری در واقع این سیگنال‌های ارتباطی الکترونیکی را از طریق یک شبکه فیبر نوری دریافت کرده و آن‌ها را به سیگنال‌های دیجیتال تبدیل می‌کند.

مودم‌های فیبر نوری امروزه در کاربردهای متعددی مانند سیستم‌های شبکه ارتباط داده، سیستم‌های ارتباط بین شبکه‌ای و غیره مورد استفاده قرار می‌گیرند.

از آنجایی که مودم‌های فیبر نوری در حال افزایش هستند، داشتن اطلاعات کافی در مورد تفاوت مودم فیبر نوری با adsl و نحوه کانفیگ این مودم، ضروری است. در ادامه این متن، به صورت دقیق‌تر به این موضوعات خواهیم پرداخت.

انواع مودم فیبر نوری:

شرکت‌های سازنده مودم فیبر نوری را به دوشکل مختلف تولید می‌کنند و هر کدام از آنها نیز دارای کاربرد ویژه‌ای هستند. انواع مودم فیبرنوری دارای شباهت‌های بسیار زیادی به هم هستند و تفاوت‌های آنها آنچنان محسوس نیست. اولین نمونه از مودم فیبر نوری که توسط شرکت‌های معتبر تولید و روانه بازار می‌شود Optical Network Terminal یاONT نام دارد. این نوع از مودم‌ها معمولاً برای مصارف خانگی و یا شرکت‌های کوچک کاربرد دارند. زمانی که کابل فیبر نوری تا محل مورد نظر کشیده می‌شود، می‌توان از مودم فیبر نوریONT استفاده کرد.

نمونه دیگری از مودم‌های فیبر نوری را که شرکت‌های معتبر تولید و روانه بازار کرده‌اند، Optical Network Unit یا ONU می‌نامند. این نوع از مودم‌ها از نظر کارایی شباهت‌های بسیار زیادی به مودم‌های ONT دارند. البته شرکت‌های سازنده تفاوت‌هایی را در هر دو مودم قرار داده‌اند که در ادامه به تفاوت و کارایی مودم‌های ONT و ONU پرداخته می‌شود.

مودم فیبر نوری چیست؟

ویژگی های مودم فیبر نوری چیست؟

  • امکان تست دستگاه از طریق پورت های POTS بدون نیاز به حضور مشتری
  • قابلیت کنفرانس از راه دور بدون نیاز به حضور اپراتور در محل
  • کنترل، بررسی و نظارت پیوندهای پایان به انتها
  • کاهش مصرف انرژی و صرفه جویی در هزینه (کاهش 25 درصدی در مصرف برق)

تفاوت مودم فیبر نوری ONT و ONU

ONT مخفف عبارت Optical Network Terminal است توسط ITU-T تعریف شده و ONU مخفف عبارت Optical Network Unit توسط IEEE تعریف شده است. هر دو مودم فیبر نوری ONT و ONU در شبکه Gpon قابل نصب هستند.

مودم فیبر نوری ONT را می توان در پروتکل های FTTH (Fiber to the home) استفاده کرد در حالی که مودم های ONU در پروتکل های FTTB (Fiber to the Business) استفاده می شوند.

دستگاه ONT در محل مشتری (مسکونی یا تجاری) قرار دارد و ONU معمولاً با یک ONT ارتباط برقرار می کند که می تواند یک جعبه جداگانه باشد که PON را به دستگاه های تلویزیون، تلفن، رایانه یا یک روتر بی سیم متصل می کند.

از سوی دیگر، ONU در خارج از خانه قرار دارد و سیگنال های نوری را از طریق کابل فیبر به سیگنال های الکتریکی تبدیل می کند. یک ONU انواع مختلف داده های دریافتی از مشتریان را سازماندهی و بهینه سازی می کند تا آنها را در بالادست به OLT واقع در هاب اصلی ISP ارسال کند.

کاربرد مودم فیبر نوری چیست؟

کاربرد مودم فیبر نوری چیست؟ همانطور که می‌دانید از مودم فیبر نوری برای انتقال اطلاعات در شبکه‌ها، مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه به کاربردهای مودم فیبر نوری می پردازیم:

  • امکان اتصال با فاصله مکانی دور اما با کیفیت عالی
  • عدم مقاومت در برابر اختلالات الکترومغناطیس
  • انتقال اطلاعات با سرعت 12 مگابایت در ثانیه تا مسافت 80 کیلومتر
  • و…

FTTH چیست؟

شاید برای شما این سوال پیش آمده باشید که تکنولوژی FTTH چیست؟ این تکنولوژی در ابتدا در سال 1999 میلادی در کشور ژاپن طراحی و راه اندازی شد. در حقیقت FTTH یکی از مدل های ارتباطات فیبر نوری را خلق می کند که در آن از فیبر نوری در جهت ارائه سوریس لوکال به کربرهای نهایی که در منازل و شرکت ها هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که تکنولوژی FTTH در زمینه های مدیریت کسب و کار برای کاربران خود آزادی بیشتری را فراهم کرده است به طوری که از طریق این تکنولوژی دیگر فاصله مکانی به عنوان محدودیت یا مانع شناخته نمی شود.

تجهیزات مورد استفاده در FTTH چیست ؟

در ادامه مقاله مودم فیبر نوری چیست به این موضوع می پردازیم که برای استفاده از تکنولوژی FTTH به چه ابزارهایی نیاز است. با ما همراه باشید.

دستگاه OLT

اولین ابزاری که در جهت استفاده از تکنولوژی FTTH مورد نیاز است، دستگاه OLT است. این دستگاه جهت ارتباط بین مودم‌های ONT و سرویس های ارائه دهنده اینترنت در تکنولوژی FTTH مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که این دستگاه توسط شرکت مخابرات در مرکز ساختمان مخابرات و یا مجتمع ها نصب و راه اندازی می شود.

موم ONT

دومین ابزار مورد نیاز برای استفاده از تکنولوژی FTTH مودم های ONT است. این مودم می تواند در محیط ها و مکان هایی نصب و راه اندازی شود که قبلا در آن مکان کابل کشی فیبر نوری انجام شده باشد. البته به این نکته نیز باید توجه ویژه ای کرد که مودم های ONT می تواند امکاناتی نظیر سرویس‌های اینترنتی، وای فای، تلفن و حتی Sip Trunk را در اختیار کاربران خود قرار دهد.

مودم فیبر نوری چیست؟

باکس FAT

باکس FAT که مخفف عبارت Fiber Access Terminal است، وظیفه حفاظت از ترمینال و اسپلیتر فیبر نوری را برعهده دارد. این باکس‌ها دارای ظرفیت‌هایی از 4 الی 48 پروت را دارند که می توانند روی دیوار ها نصب و راه اندازی شود. نکته جالب در مورد این باکس ها این است که نگهداری از آنها بسیار آسان است. ناگفته نماند که اتصال فیدر و دراپ کیبل در داخل این باکس صورت میگیرد.

کابل دراپ Drop Cable

یکی دیگر از ابزارهایی که برای استفاده از تکنولوژی FTTH مورد نیاز است، کابل دراپ است. از این کابل جهت ارتباط فیبر تا مشترک، مورد استفاده قرار می گیرد. لازم به ذکر است که این کابل ها در دو نوع تک یا دوکور تولید می شوند و ویژگی خودنگهدار را نیزدر خود دارند تا بتوانند به آسانی در بیرون از ساختمان نصب شوند.

اسپلیتر فیبر نوری

تکنولوژی FTTH روی یک کور پیاده سازی می شود که این کور خود نیز به یک اسپلیتر متصل است. نکته جالب اینجاست که اسپلیتر این تک کور را به چندین نقطع منشعب داده و آن را متصل می کند. لازم به ذکر است که اسپلیتر ها خودشان نیز دارای 2 الی 64 پورت هستند و پهنای باند یک کور اصلی بین این 64 پروت تقسیم می شود. ناگفته نماند که انتخاب تعداد پورت اسپلیتر به تعداد مشترکین و پهنای باند آن نیز بستگی دارد.

جعبه ODB

یکی از دیگر از تجهیزاتی که برای استفاده در تکنولوژی FTTH مورد استفاده قرار می گیرد، جعبه ODB است. وظیفه این جعبه این است که اسپیلترهای داخل ساختمان را نگه می دارد و فیبر نوری را بین واحد های مختلف پخش می کند.

کابینت ODC

آخرین ابزاری که مورد نیاز است، کابینت ODC است. این کابینت ها در بیرون از ساختمان و معمولا روی سکوی های مرتبط نصب و راه اندازی می شود. از این کابینت ها جهت اتصال فیبر ب فیبر، فیبر به رابط های مرتبط و سایر اتصالاتی که ممکن است نیاز باشد، استفاده می شود.

 

مدیر سایت
ارسال دیدگاه